Stranica
Home > Ekonomija > Kralj kosmodiska prodao jednu od najpoznatijih regionalnih kompanija

Kralj kosmodiska prodao jednu od najpoznatijih regionalnih kompanija


Ljubljana — Kralj kosmodiska i jedan od najbogatijih Slovenaca Sandi Češko prodao je svoj udeo u firmi Studio moderna holdings (SM).


Izvor: Investitor.me

On će se ubuduće, kako piše slovenački portal Finance.si, “baviti samo krevetima i vazdušnim sedištima”.

Identitet kupaca Češkove polovine firme kao i cena su poslovna tajna.

O promeni vlasničke strukture u slovenačkoj kompaniji poznatoj po Top Shopu, Dormeu, Kosmodisku, Walkmaxxu, Delimanu i sličnim proizvodima šuškalo se još lane, a pre dve godine Češko je sa svojom partnerkom Livijom Dolanc izašao iz Upravnog odbora.

Kompletna vlasnička struktura kompanije nije javno dostupna, ali Češkov udeo bio je 55 odsto, čija se vrednost procenjivala na otprilike 450 miliona evra.

Suvlasnici su, iako je nepoznato u kojem procentu, fondovi Insight Venture Partners, Templeton Emerging Markets, General Atlantic i JH Partners, piše Novac.hr.

Prošle godine, kako prenosi Biznis info, nagađalo se i o prodaji SM-a najvećem južnokorejskom multimedijalnom distributeru CJ ENM, ali ta kompanija je odustala od akvizicije zbog, kako su preneli slovenački mediji, “uslova preuzimanja”.

SM je, inače, osnovan sada već davne 1992, a registrovan je u Holandiji i na Kipru i posluje u 20 zemalja.

Sve je počelo 1992. u maloj garaži u Zagorju, gradiću u Sloveniji, kada je suosnivač Studio moderne Sandi Češko počeo da prodaje pomagalo za ublažavanje bolova u leđima pod nazivom kosmodisk.

Ovaj proizvod promenio je živote hiljada ljudi koji su patili od bolova u leđima, obzirom da je to bio jedini efikasni nefarmacetuski proizvod na tržištu.

Poslije početnog uspeha s kosmodiskom, kompanija je počela da se razvija, pa je osnovala svoj drugi brend – Top Shop, kada je i prešla na strategiju višekanalne prodaje. Sa prvom TV reklamom emitovanom u junu 1996. počela je nova era, kada se kompanija prebacuje na direktni marketing.

Danas je Studio moderna vodeća višekanalna e-trgovinska i potrošačka platforma u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE), Rusiji i Kazahstanu, piše portal Investitor.me.Izvorni link

Slični artikli

Top