Stranica
Home > Ekonomija > Krijumčari na Dunavu špijuniraju policiju

Krijumčari na Dunavu špijuniraju policiju


Krijumčari na Dunavu imaju brze čamce, dobro su organizovani, rade u manjim grupama, a radio i mobilnim mrežama špijuniraju policiju i carinike.

Šef rečne ekipe Uprave carina Veljko Kondić kaže da policija i carina sarađuju na visokom nivou kada je u pitanju razmena informacija, planiranje i realizacija akcija.

Ipak, krijumÄŤari nafte su, naĹľalost, prisutni.

“Dešava se da u razliÄŤitim periodima i na razliÄŤitim poduÄŤjima, brodovi sakrivaju i isporuÄŤuju našim ljudima krijumÄŤarenu naftu. Uglavnom se radi o stranim posadama, ali ima i domaćih. Roba svakako završava na našem podruÄŤju”, istiÄŤe Kondić.

Ĺ verc naftnih derivata Dunavom je najzastupljeniji, ali ne i jedini.

“Aktuelna je akcizna roba odnosno cigarete. Susretali smo se i sa švercom pšeniÄŤnih proizvoda”, kaĹľe Kondić.

Najčešće se za krijumčarenje upotrebljavaju brodovi iz starih flota jer pružaju ogromne mogućnosti za sakrivanje, objašnjava Kondić.

“Na takvim brodovima, krijumÄŤari vrše velike prepravke koje je teško uoÄŤiti. Izdvojio bih ukrajinske brodove. To je veoma stara flota i brodovi su ogromni. Potrebna nam je veština i znanje da pronaÄ‘emo nešto na njima. NajÄŤešće prevoze rude”, navodi šef reÄŤne ekipe Uprave carina.

Kada uđe u Srbiju, krijumčarski brod se na određenim pogodnim područjima susretne sa našim baržama na koje se u toku plovidbe prebacuje nafta.

“Ranije se to obavljalo na prostiji naÄŤin. Kako ih mi otkrivamo, tako nastaju nove metode”, objašnjava Kondić.

Kada se naftni derivati sa brodova izvuku na kopno, krijumÄŤari koriste i drumski prevoz.

Nedavno je u Kovinu otkriven kombi koji je prevozio dve tone krijumčarene nafte. U kombiju je pronađena i prateća oprema koja je neophodna za pretakanje nafte, kao što su različite pumpe i dugačka gumena creva.

KrijumÄŤarenja su zabeleĹľena i na Savi i na Tisi.

Pored krijumčarenja, na srpskim rekama se dešavaju i druga krivična dela.

“U poslednje vreme izraĹľene su pljaÄŤke u smislu penjanja na brodove i uzimanja rezervnih delova. To se radi na brodovima koji na sidrištu ÄŤekaju utovar ili istovar. Veoma je zastupljeno u lukama u Novom Sadu, PanÄŤevu i Smederevu”, rekao je Veljko Kondić.Izvorni link

Slični artikli

Top