Stranica
Home > Ekonomija > Kriza za najpoznatije proizvođače aviona: Najveći gubici u poslednjoj deceniji

Kriza za najpoznatije proizvođače aviona: Najveći gubici u poslednjoj deceniji


Čikago — Američki proizvodjač aviona Boing prijavio je gubitak od tri milijarde dolara u drugom kvartalu, posle smanjenja proizvodnje svog najprodavanijeg aviona 737 max


Izvor: Tanjug

Foto: Epa, Efe Mast Irham

Boing je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona 737 max i tokom drugog tromesečja je izvršio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi dolara za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom sveta koja su usledila posle dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji.

Neto gubitak Boinga u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde dolara, što je najveći gubitak kompanije u proteklih 10 godina, prenosi agencija Rojters i podseća da je u istom periodu godinu dana ranije Boing imao profit od 2,20 milijardi dolara.

Prodaja je pala za 35 odsto na 15,75 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na prosečnu prognozu od 18,55 milijardi dolara.

U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će Boing morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka. Boing je, takođe, saopštio danas da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona 777X odložen za početak 2020. godine, zbog problema sa motorom kompanije Dženeral elektrik. Deonice Boinga pale su za jedan odsto u elektronskom trgovanju.Izvorni link

Slični artikli

Top