Stranica
Home > Ekonomija > Ĺ ta nam donosi sporazum sa Evroazijskom unijom

Ĺ ta nam donosi sporazum sa Evroazijskom unijom


Evroazijska ekonomska unija širi broj stranih partnera. Pregovaraju sa Singapurom, Izraelom, Egiptom i Srbijom.  

“SnaĹľno podrĹľavamo takve aktivnosti. Mislim da je potrebno ubrzati procedure neophodne za potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Srbijom i Singapurom”, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina i to u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Jermeniju. Pregovaralo se tri godine. Pre pet meseci resorni ministri Srbije i Evroazijske unije usaglasili su tekst sporazuma. Izvestan je i termin potpisivanja – u oktobru u Moskvi na Samitu premijera zemlja- ÄŤlanica te Unije. Sledeća faza je ratifikacija sporazuma.

“S jedne strane imamo veliki broj roba koji se već nalazi na bescarinskom reĹľimu, a ovim sporazumom smo dobili i novi asortiman proizvoda koji moĹľemo da izvezemo bez carine. Tu, pre svega, mislim na kozji i kravlji sir u neograniÄŤenim koliÄŤinama, sve vrste voća i rakije takoÄ‘e u neograniÄŤenim koliÄŤinama, 2.000 tona cigareta, 400 odreÄ‘enog kravljeg sira, 90.000 litara vinjaka”, naveo je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije.

Prošle godine robna razmena Srbije sa pet zemalja ÄŤlanica Evroazijske unije bila je 3,4 milijarde dolara – iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

“Ono što je nama sada problem što nemamo dovoljno proizvodnje, ogroman broj sela je faktiÄŤki mrtav, ekonomske politike bi morale biti tako usmerene da se maksimalno koriste poljoproivredne površine, da se obezbedi navodnjavanje, jer onda će ponuda biti veća da stimuliše ljude ne samo momke iz sela, nego ÄŤak i mlade ljude iz grada koji bi se opredelili da ulaĹľu i da imaju biznis vezan za zemljište”, kazao je Mladen KovaÄŤević, profesor ekonomije.

Osim prehrabreno-poljoprivrednih proizvoda, ponuda Srbije se, za ekonomiste, tu ne završava.

“Ja raÄŤunam da i te zemlje raÄŤunaju da ove strane investicije koje dolaze u Srbiju, jedan od razloga zašto su toliko zainteresovane jeste zato što veruju da će Srbija zakljuÄŤiti sporazum sa EAU da se nešto i od tih proizvoda, koji se proizvode od Ĺ˝elezare do Bora, da će moći da se prodaju na tom trĹľištu”, istakao je KovaÄŤević.

Na ideju predsednika Rusije Evroazijska unija formirana je 2015. godine.

Za razliku od Evropske unije u Putinovoj zajednici svaka od zemalja – ÄŤlanica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku – pre svega u odnos prema Briselu i Pekingu.

Iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i pored preporuka iz Brisela, kada bude postala članica Evropske unije, dogovor sa Evroazijskom biće revidiran.Izvorni link

Slični artikli

Top