Stranica
Home > Ekonomija > Šta sprečava investitore da dođu u Rekovac

Šta sprečava investitore da dođu u Rekovac


Od sedamdesetak privrednika u Rekovcu jedna je žena. Porodičnu firmu za preradu sekundarnih sirovina ona i suprug proširuju. Budućnost vide u reciklaži plastike.

“Ĺ˝ivimo u LevÄŤu koji je inaÄŤe ekološki ÄŤista sredina, a smatram da je reciklaĹľa velika budućnost za Srbiju tako da smo mi nastavili da se bavimo ovim pozivom”, navodi Jasmina RadojÄŤić, iz kompanije “Kralj sirovina”.

U Rekovcu, mestu sa oko desetak hiljada stanovnika, nedostatak radnih mesta vide kao glavnu prepreku za ostanak mladih.

Posle decenija rada, privatizacija, steÄŤaja, zatvoreni su pogoni – “Poleta”, “LevÄŤa”, “Kupresa”, Fabrike provodnika. S druge strane, obnovljene su plantaĹľe – jagoda, kupina, zasadi vinograda, otvorene hladnjaÄŤe za preradu voća i povrća.

“Najveći problem predstavlja nam radna snaga, za neku godinu nećemo imati radnika u hladnjaÄŤi”, navodi Vladimir Lazarević iz kompanije “Ĺ˝upanka”.

Zoran Radojčić, predsednik Unije poslodavaca Rekovca navodi da veliki problem predstavlja i nedostatak subvencija.

“Ĺ to se tiÄŤe drugog problema to su subvencije koje treba da se dodele nama kao privrednicima, koje su nam faktiÄŤki uskraćene, ali su moĹľda i male, nedovoljne od strane naše opštine i od strane drĹľave”, istiÄŤe RadojÄŤić.

Udaljenost od auto-puta i loša infrastruktura glavna su prepreka, kažu, za dolazak investitora. Ipak i to se menja.

“Pravljenjem auto-puta od BatoÄŤine do Kragujevca a i ulaganjem u infrastrukturu same drĹľave od Kragujevca do Rekovca zaista su se poboljšali ti uslovi. Budući investitori će zaista imati odliÄŤne puteve kako bi došli do nas”, navodi Aleksandar ÄorÄ‘ević, predsednik opštine Rekovac.

U Rekovcu svi mnogo očekuju od kragujevačke kompanije koja je kupila pogone nekadašnje fabrike provodnika. Radnici užurbano sređuju hale i zemljište, a planiranih 150 do 200 radnih mesta iz osnova će promeniti privrednu sliku Rekovca.Izvorni link

Slični artikli

Top