Stranica
Home > Ekonomija > Lajkovac oÄŤekuje novi privredni zamah zbog Koridora 11

Lajkovac oÄŤekuje novi privredni zamah zbog Koridora 11


I Mile, i uski kolosek sa Ćirom, bili su inspiracija Radovanu Belom Markoviću da napiše roman “LajkovaÄŤka pruga”. O auto-putu koji prolazi pored Lajkovca, još nema romana ali knjiĹľevnik razmišlja.

“Nije uzalud reÄŤeno da je selo sa rÄ‘avim putevima kao seljak u dronjavom odelu. Otuda i ova velelepna magistrala po imenu Miloša Velikog će pomoći da se Srbija ne skriva od sebe same i od sveta, da pokaĹľe svu svoju lepotu”, smatra Radovan Beli Marković.

Lajkovačka petlja u Nepričavi najveća je na Koridoru 11. Privrednici je već nazivaju kapijom zapadne Srbije.

“Naš glavni interes u izgradnji auto-puta bilo je to što smo isporuÄŤivali kamen za izgradnju deonice auto-puta od Uba prema Obrenovcu. Mi smo se dobro organizovali, otvorili smo i ovaj drugi kamenolom, radili smo u dve smene”, istiÄŤe Radiša Mitrović, zamenik direktora “Iva agrar”.

U lokalnoj samoupravi odavno znaju koliko je važna moderna saobraćajna infrastruktura za razvoj kolubarskog kraja.

“Svi u Lajkovcu Koridor 11 poredimo sa prugom uskog koloseka, koja je pre ÄŤitavog veka prolazila kroz naše malo mesto i koja je doprinela tome da se Lajkovac poÄŤetkom 20. veka razvija tolikom brzinom da su ga ÄŤesto poredili sa gradovima srednjeg zapada u SAD”, podseća predsednik opštine Ljig Andrija Ĺ˝ivković.

Gradnja Miloševog auto-puta pre devet godina počela je baš u Nepričavi kod Lajkovca. Svi su očekivali da će ta deonica do Uba, dužine 12 kilometara, prva biti završena.

Zbog nekvalitetnih radova rađeno je iznova 2,5 kilometra auto-puta. Radovi su izvođeni i noću, da bi auto-put bio otvoren u nedelju.Izvorni link

Slični artikli

Top