Stranica
Home > Ekonomija > Leteće 600 na sat: Ruska kompanija patentirala tehnologiju superbrzih helikoptera

Leteće 600 na sat: Ruska kompanija patentirala tehnologiju superbrzih helikoptera


Moskva — Rusija je razvila tehnologiju zahvaljujući kojoj će borbeni helikopteri moći da lete brzinom i do 600 kilometara na čas, brže od američkih pandana.


Izvor: Sputnik

Foto: Epa/ARDILES RANTE

Kompanija “Kamov”, koja je deo holdinga “Helikopteri Rusije”, već je patentirala tu tehnologiju, a vest je obelodanio glavni konstruktor preduzeća Sergej Mihejev tokom nedavno održanog Međunarodnog avijaciono-kosmičkog salona MAKS 2019 koji je bio organizovan u Žukovskom, nedaleko od Moskve.

Mihejev je izjavio da perspektivni pandani koje proizvode američke kompanije “Boing” i “Sikorski” još nisu dostigli takve pokazatelje — američki helikopteri, koji su u razvoju, leteće brzinom od 480 do 550 kilometara na čas.

Budući da kompanija “Kamov” ima sve kompetencije za stvaranje takvih vrsta letelica, ruski vojni eksperti kažu da se njihovim izjavama može verovati, piše Sputnjik. Oni objašnjavaju da mnoge kompanije već duže vreme rade na stvaranju brzih helikoptera i da će u perspektivi helikopteri koji razvijaju velike brzine pomoći i u borbi protiv neprijateljskih lovaca-bombardera.

General-major Vladimir Popov, vojni ekspert i zaslužni vojni pilot Rusije, međutim, smatra da se takav projekat može pojaviti tek za deset godina.

“Proračuni pokazuju da danas možete da postignete tako velike brzine zahvaljujući energetskim mogućnostima motora, aerodinamici rotora i konstrukciji samog helikoptera. Tu se koristi mnogo novih tehnologija. Mi možemo da kažemo da smo ispred cele planete i zaista je to tako. Za postizanje brzine od 600 kilometara na čas za helikopter, bez sumnje, potrebni su poseban pristup i napredna tehnologija. Međutim, mislim da niko neće imati takav projekat još deset godina”, smatra Popov.Izvorni link

Slični artikli

Top