Stranica
Home > Ekonomija > Mali sa predstavnicima “Huaveja” o razvoju strategije pametnih gradova, 5G mreĹľi

Mali sa predstavnicima “Huaveja” o razvoju strategije pametnih gradova, 5G mreĹľi


“Huavej” je kompanija partner Srbije na razvoju sistema “Bezbedni i pametni grad” (Safe and Smart City), a tema razgovora bio je zajedniÄŤki rad na razvoju tog koncepta.

Planiran je dalji razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Uz razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finanijskom, obrazovnom, energetskom sektoru kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.

“Huavej” je ministru predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreĹľe u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve drĹľavne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne drĹľavnim organima za njihovo poslovanje.

Saradnja sa kompanijom “Huavej” dalja je konkretizacija bilateralne saradnje izmeÄ‘u Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative “Pojas i put” kao i dogovora o privredno-tehniÄŤkoj saradnji izmeÄ‘u Vlade Srbije i Vlade Kine.

Podsećanja radi, kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano je otvaranje “Huavej” centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.Izvorni link

Slični artikli

Top