You are here
Home > Ekonomija > Manji porez za starija vozila

Manji porez za starija vozila

Fallback Image


BEOGRAD –

Vlasnici vozila starih od pet do 20 godina od iduće godine će plaćati manji porez prilikom registracije, potvrđeno je portalu N1 u Ministarstvu finansija, koje je uputilo Vladi nacrt izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, ali napominju da porez neće biti niži za automobile starije od 20 godina.

U Ministarstvu za portal N1 naglašavaju da oni koji voze automobile starije od 20 godina neće plaćati manji porez u odnosu na dosadašnji.

saobracajni, tehnicki, pregled, pexels

Povodom predloženih rešenja, kažu da su imali u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 kubika brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

“S tim u vezi, ukazala se potreba da se kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika”, kažu u Ministarstvu finansija, uz obrazloženje da je zato predloženo da se umanji poresko opterećenje za vozila stara od pet do 20 godina.

“Za vozila starosti starija od 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza. Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine”, rekli su u Ministarstvu finansija za portal N1.Izvor

Similar Articles

Top