Stranica
Home > Ekonomija > Mleveno meso najlakše se kvari, hladnim lancem protiv bakterija

Mleveno meso najlakše se kvari, hladnim lancem protiv bakterija


Sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović ističe da je odgovornost za bezbednost proizvoda na proizvđaču, a da se kontrola vrši neprestano.

Inspekcija kontroliše ceo lanac proizvodnje – od farme, preko transporta do klanice itd.

Kontroliše se higijena samog procesa, lična higijena radnika, životinje, kontrola svakog proizvodnog dela, rekao je Budimović.

Smatra da kazne nisu dovoljno oštre. “Kazne po mojoj proceni moraju da budu rigoroznije – kad neko napravi neku vrstu problema i doÄ‘e do velikih odstupanja, treba da mu se zabrani da se bavi tim poslom u narednom periodu. Kazne se sada kreću od nekoliko desetine hiljada do nekoliko miliona dinara za pravna lica”, rekao je Budimović.

Jedna od poslednjih afera dogodila se u Paraćinu kada uvezeno meso nije imalo odgovarajuću deklaraciju.

ÄŚim nema dokumentacije to je šverc a ne uvoz, rekao je Budimović. “Ne znaÄŤi da su manje odgovorni. Mislim da je to jedan od drastiÄŤnijih primera i po koliÄŤinama i po pokušaju da se tako nešto radi, jer reÄŤ je o nekoliko desetina tona”, naveo je Budimović.

Kada su vrućine, građani najčešće izbegavaju mleveno meso.

To je najrizičnija sirovina zato što je meso nakon mlevenja podložnije bakterijama i lakše se kvari, kaže Budimović i dodaje da teba poštovati tzv. hladan lanac – od proizvodnje, do transporta i čuvanja namirnica.Izvorni link

Slični artikli

Top