Stranica
Home > Ekonomija > Modernizacija: Roboti se pridružuju hrvatskim radnicima

Modernizacija: Roboti se pridružuju hrvatskim radnicima


Ivanićgrad — Kompanija Orbiko pokreće pilot projekat u distributivnom centru u Ivanićgradu sa domaćim robotičkim startapom Gideon Braders.


Izvor: novac.jutarnji.hr

Foto: Depositphotos, vitaliy_sokol

Kompanija Orbiko je vodeći evropski distributer robe široke potrošnje, a generalni direktor firme, Mario Matić, napominje kako je projekat deo digitalizacije njihovog poslovanja.

“U lancu distribucije postoji mnogo procesa koji se stalno ponavljaju i tu u tehnologiji Gideon Bradersa vidimo najveću pomoć, za koju ne očekujem da će ugroziti naše radnike. Radnici su nam neophodni za one poslove gde tehnologija ne može da pomogne, a uvođenjem robota povećali bismo produktivnost”, kaže predsednik Nadzornog odbora Orbika, Branko Roglić.

Dodaje kako su se, između ostalog, za domaću tehnologiju odlučili zbog cene, budući da su Gideonovi roboti relativno jeftini, piše novac.hr.

Glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Bradersa, Milan Račić, ističe kako je Orbiko kompanija koja kontinuirano razvija svoje poslovanje na tržištima EU i ostalim evropskim tržištima, a promene u očekivanjima potrošača, digitalizacija i razvoj tehnologije menjaju pravila igre, i da će samo firme koje se prilagode tim faktorima moći da napreduju.

“Naša tehnologija pomaže firmama da se transformišu, postanu fleksibilnije i učinkovitije,” kaže Račić.

Robote Gideon Bradersa do sada su kroz pilot projekte uvele dve druge firme sa sedištem u Hrvatskoj, trgovac autodelovima Tokić, kao i Atlantik Grupa, a iz kompanije su najavili da ih uskoro očekuju i prvi međunarodni ugovori.

U pitanju su potpuno autonomni roboti za transport tereta na paletama, nosivosti 800 kilograma, a dizajnirani su za sigurno kretanje oko ljudi i opreme.

Njihov robot zahteva vrlo malo fizičke infrastrukture, samo okvir za palete, sa kojeg robot može da diže i na njega dostavi teret na palete, kao i stanicu za punjenje baterija.

Vesna Rendulić, direktorka u kompaniji, napominje da autonomni mobilni roboti povećavaju sigurnost, smanjuju broj grešaka i time svakako smanjuju i troškove ukupnih operacija.Izvorni link

Slični artikli

Top