Stranica
Home > Ekonomija > Najlakše do posla u Beogradu i Vojvodini

Najlakše do posla u Beogradu i Vojvodini


Beograd — U ovom trenutku ima 527.000 lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, rekao je za RTS direktor te službe Zoran Martinović.


Izvor: RTS

Foto: Deposit, ArturVerkhovetskiy

Najlakše se do posla dolazi u Beogradu i Vojvodini, a najteže na jugoistoku Srbije.

Zoran Martinović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji 12,1 odsto ali da su ti podaci već zastareli i da se čekaju rezultati za prvi kvartal koji će biti dostupni na kraju avgusta.

Smanjena stopa nezaposlenosti

Martinović je rekao da od 2014. godine vladaju pozitivni trendovi na tržištu rada i da je slika na terenu zadovoljavajuća i dodao da je stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prošle godine za 2,7 odsto manja.

Osim radnika koji rade na sezonskim poslovima, najlakše do posla dolaze oni koji su spremni da rade na najjednostavnijim poslovima.

Takođe, postoji konkretna tražnja za profilima za koje su potrebne određene veštine i sposobnosti: u građevinarstvu, zanatskim poslovima, ugostiteljstvu, turizmu, IT industriji. Traže se i lekari sa specijalizacijama, pravnici, inženjeri, farmaceuti…

Programi za lakše zapošljavanje

Pored standardnog posla službe, godinama se sprovode i aktuelni programi koji se finansiraju iz republičkog budžeta ili iz budžeta službe. Najčešći programi su stručne prakse, otvaranje novih radnih mesta, samozapošljavanje i razne vrste obuka i prekvalifikacija.

Martinović kaže da teže do posla dolaze oni koji su stariji od 50 godina i da se prema njima plasiraju odrećeni programi koji ih čine lakše zapošljivima.

Kada je reč o regionima u Srbiji, Martinović ističe da se najviše ljudi zapošljava u Beogradu i Vojvodini. Navodi da Jugoistočna Srbija zaostaje i da je tu nezaposlenst viša od 14 odsto. Međutim i na tom području nije isto u svakom mestu jer je u Nišu i Leskovcu mnogo veće zapošljavanje nego u nekim opštinama gde ta šansa uopšte ne postoji.

Kaže da su i Šumadija i Zapadna Srbija, takođe, iznad proseka ali ne tako visoko.

.Izvorni link

Slični artikli

Top