Stranica
Home > Ekonomija > Najviše dolaze trgovci: Izdato 2. 908 radnih dozvola strancima

Najviše dolaze trgovci: Izdato 2. 908 radnih dozvola strancima


Banjaluka — U BiH je prošle godine, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, izdato gotovo 3.000 radnih dozvola.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, AndreyPopov

“U Federaciji BiH je izdato 1.848 dozvola, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola”, podaci su ove agencije, a prenose banjalučke Nezavisne.

Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdato u oblasti trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala. “Sledi poslovanje nekretninama za koje je izdato 356, dok je za prerađivačku industriju izdato 268 radnih dozvola”, stoji u izveštaju o radnim dozvolama ove agencije.

Kako je navedeno, u kategoriji ostalih uslužnih delatnosti je izdato 237 dozvola za rad, za umetnost, zabavu i rekreaciju 224, a za obrazovanje 207.

Prema ovim podacima, najviše radnih dozvola je izdato državljanima Srbije, 733, dok je državljanima Turske izdata 331 dozvola.

“Državljanima Hrvatske je izdato 170 radnih dozvola, a državljanima Kine 147 dozvola”, istaknuto je u Agenciji.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su 54 dozvole izdate državljanima Nemačke, 24 osobama sa državljanstvom Austrije, a državljanima SAD 42 radne dozvole.

Kada je u pitanju kvalifikaciona struktura, najviše dozvola je izdato stranim državljanima sa visokom stručnom spremom, i to 1.393 dozvole, dok za osobe sa višom stručnom spremom nije izdata nijedna dozvola.Izvorni link

Slični artikli

Top