Stranica
Home > Ekonomija > Narodna banka Kine: Kineska kriptovaluta biće slična Libri

Narodna banka Kine: Kineska kriptovaluta biće slična Libri


Peking — Kineska digitalna valuta imala bi sličnosti sa Fejsbukovom valutom librom i mogla bi da se koristi na glavnim platnim platformama kao što su ViČet i Alipej.


Izvor: Bankar.rs

Foto: Depositphotos, niphon

Mu Čangčun, zamenik direktora odeljenja za platne sisteme Narodne banke Kine, rekao je i da će razvoj ove digitalne valute pomoći zaštiti deviznog suvereniteta zemlje.

“Zašto centralna banka i danas radi na razvoju takve digitalne valute kada su metode elektronskog načina plaćanja tako razvijene? To čini da zaštiti naš monetarni suverenitet i legalan status valute. Moramo imati plan za tmurne dane”, poručio je Ma, a prenosi bankar.rs.

Tokeni će, kako je dodao, biti jednako sigurni kao i novčanice koje izdaje centralna banka, i moći će da se koriste i bez internet konekcije.

Kineska centralna banka je 2014. godine oformila istraživački tim kako bi razmotrila lansiranje sopstvene digitalne valute koja bi smanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu zakonodavaca nad novcem u opticaju.

Mu je prošlog meseca objavio da je digitalna valuta gotovo spremna, a američki finansijski magazin “Forbs” je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se ona mogla pojaviti već 11. novembra.Izvorni link

Slični artikli

Top