Stranica
Home > Ekonomija > Nastavlja se usporavanje proizvodne aktivosti u Evrozoni

Nastavlja se usporavanje proizvodne aktivosti u Evrozoni


London — Proizvodna aktivnost u Evrozoni u avgustu je nastavila da posrće, pošto je kontinuirani pad tražnje umanjio optimizam, pokazala su istraživanja.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, koya979

Indeks menadžera nabavke (PMI) za Evrozonu, koji izračunava londonska kompanija IHS Markit, u avgustu je iznosio 47,0 poena, što je u skladu sa preliminarnom procenom, ali znatno ispod nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada proizvodne aktivnosti, prenosi agencija Rojters.

Iako je reč o poboljšanju u odnosu na julskih 46,5 poena, podatak za avgust je najniži od decembra 2012. godine, navodi britanska agencija. To je i sedmi mesec zaredom da je PMI ispod granice od 50 poena.

“Proizvođači u Evrozoni pate jer se letnji pad fabričke proizvodnje nastavio i u avgustu. Pogoršanje optimizma vezano za predstojeću godinu sugeriše da kompanije očekuju da će najgore tek doći”, smatra Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Indeks koji meri optimizam kompanija vezano za njihovo poslovanje u predstojećoj godini, potonuoje na 50,6 poena sa 52,6 poena, što je najniži podatak od novembra 2012. godine.Izvorni link

Slični artikli

Top