Stranica
Home > Ekonomija > Nemačka prvi put emituje 30-godišnju obveznicu s kamatom od nula odsto

Nemačka prvi put emituje 30-godišnju obveznicu s kamatom od nula odsto


Berlin — Nemačka će sutra prvi put emitovati 30-godišnju državnu obveznicu čija će kamatna stopa biti nula odsto, javljaju danas mediji.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Prodaja obveznice će, kako se očekuje, biti realizovana u 11:30 časova ujutro (odnosno u 10:30 po Londonskom vremenu), navodi CNBC.

Nulta kamatna stopa znači da nemačka vlada neće vršiti nikakve uplate po osnovu kamate onima koji kupe obveznicu sve do avgusta 2050. godine, kada ta hartija dospeva na naplatu.

Emisija dugoročne obveznice, u vrednosti dve milijarde evra, koja je najavljena prošle nedelje, dolazi u uslovima kada su prinosi na ove aktive sa fiksnim prihodom pali na rekordno niske nivoe, pri čemu mnogi prinosi zalaze čak i na negativnu teritoriju jer investitori nastoje da se sklone od tržišnih previranja i da iskoriste monetarno ublažavanje centralne banke.

U izazovnom tržišnom okruženju, ulagači obično prebacuju svoje investicije iz rizičnijih aktiva u sigurna utočišta, poput zlata i državnih obveznica, povećavajući na taj način tražnju i cene.Izvorni link

Slični artikli

Top