You are here
Home > Ekonomija > Oko 80 odsto građana Srbije poseduje beskontaknu karticu

Oko 80 odsto građana Srbije poseduje beskontaknu karticu

Fallback Image


Studija ukazuje na to da su brza i sigurna beskontaktna plaćanja preko telefona i platnim karticama realnost za većinu građana i da 80 odsto ovih građanja ovakav vid plaćanja koristi u supermarketima.

kartica, kupovina, soping, 1

Takođe, lakši način plaćanja na benzinskim stanicama koristi 40 odsto ispitanika, 39 odsto u apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama, a 37 odsto njih karticama plaća u malim komšijskim radnjama.

Od ukupnog broja građana naše zemlje koji ispunjavaju mogućnost elektronskog plaćanja, 32 odsto ga koriste u prodavnicama obuće i odeće.

Prema istraživanjima, kao glavnu prednost beskontaktnih plaćanja 58 odsto ispitanika ističe da su ona brža i jednostavnija od drugih platnih metoda.

Ispitanici su ukazali su i na više aspekata njihove sigurnosti, počcevšii od toga da kartica ili telefon sve vreme ostaje u ruci korisnika – 51 odsto njih.

Za bezbednost preko sigurnosnih tehnologija koje su primenjene odlučilo se 27 odsto ispitanika, dok je njih 27 odsto za činjenice da beskontaktna plaćanja smanjuju zdravstvene rizike, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o iznosima koji se plaćaju beskontaktno, studija pokazuje da su iznosi do 4.000 dinara za koje nije potrebna identifikacija korisnika zastupljeniji, u odnosu na iznose preko te cifre koji se takođe mogu platiti prislanjanjem kartice ili mobilnog telefona sa unošenjem PIN koda, i to 28 prema 21 odsto.Izvor

Similar Articles

Top