Stranica
Home > Ekonomija > “Opšti nered”: Radnicima plate “skidaju” stranci koji pristaju da rade na “crno”

“Opšti nered”: Radnicima plate “skidaju” stranci koji pristaju da rade na “crno”


Zagreb — Iako su najave poslodavaca upućivale na drugačiji zaključak, u Hrvatskoj je usporio rast troškova rada.


Izvor: Jutarnji list

Foto: Depositphotos, akarelias, 5629064

Prva tri mjeseca ove godine prosečna plata radnika po satu bila je 4,2 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

U poslednjem kvartalu lani, pokazuju podaci Eurostata, nominalno plaćen sat rada bio je 5,4 odsto skuplji, a rekordni rast od 8 odsto dostignut je u drugom tromjesečju 2018., pre turističke sezone, piše Jutarnji.hr.

Gledano po sektorima, zanimljiva je činjenica da su plate u građevinarstvu, sektoru koji se počeo značajnije oporavljati, pale za 4,8 odsto.

Lani su, pak, ubrzano rasle, tako da su u drugom kvartalu skočile za čak 16,6 odsto. Iako je prerano govoriti o razlozima takvog trenda, Zrinka Živković Mijatović, ekonomska analitičarka, pretpostavlja da je razlog pada plata uvoz radne snage iz zemalja u kojima su plate niže.

S tim se slaže i Mirko Habijanec, predsednik granskog udruženja građevinara u Hrvatskoj.

On ukazuje ukazuje na problem nepoštovanja kolektivnog granskog ugovora.

“To je opšti nered. Mnogi poslodavci, domaći i strani, ne poštuju kolektivni ugovor, nego isplaćuju minimalnu platu, a onda, kroz razne modele, radnicima daju novac na crno” kaže Habijanec.

U hrvatskom građevinarstvu je trenutno oko 78.000 zaposlenih, a Habijanec računa da je od toga 25.000 do 30.000 stranih radnika.

Da pojedine građevinske firme kalkulišu sa smanjenjem troškova, pokazuje i podatak da je nominalna plata smanjena 4,1 odsto, ali ostali troškovi, kao što su doprinosi na platu, pali su za čak 8,4 odsto.Izvorni link

Slični artikli

Top