Stranica
Home > Ekonomija > Otpuštaju 180.000 ljudi: Ukinuli čitave timove u Aziji i Australiji

Otpuštaju 180.000 ljudi: Ukinuli čitave timove u Aziji i Australiji


Brojni zaposleni u Dojče banci širom sveta obavešteni su da su dobili otkaze, pri čemu je nemački zajmodavac ugasio skoro čitave timove u Aziji i Australiji.


Izvor: Tanjug

FOTO: EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA

Otpuštanja su počela u Sidneju, Hong Kongu i u drugim gradovima azijsko-pacifičkog regiona.

Samo u Aziji, Dojče banka će ugasiti sve operacije, a većina otkaza će biti podeljena u SAD i u Evropi.

Nemačka banka je saopštila da će globalno smanjiti radnu snagu za 74.000 zaposlenih do 2022. godine, odnosno da će otpustiti 18.000 ljudi, što će je ukupno koštati 7,4 milijarde evra, odnosno 8,31 milijardi dolara.

Takođe će se povući iz poslova vezanih za trgovanje akcijama – čiji je najveći deo koncentrisan u Londonu i Njujorku.
Očekuju da će tako smanjiti troškove za četvrtinu – na 17 milijardi evra.

Finansijski eksperti predviđaju da će u izveštaju o poslovanju za drugi kvartal ove godine, koji treba da bude objavljen 25. jula, Dojče banka iskazati gubitak od 2,8 milijardi evra.

Jedan trgovac deonicama sa sedištem u Hong Kongu izjavio je za Rojters da je raspoloženje u njegovoj filijali bilo prilično sumorno kada su zaposleni pozivani na sastanke.

“Postoji nekoliko rundi razgovora sa sektorom za ljudske resurse, a onda vam oni daju ovaj paket (otpremnine) i vi napustite zgradu”, rekao je on.

Generalni direktor Dojče banke Kristijan Zeving je najnoviju meru nazvao “restartovanjem”, zahvaljujući čemu će se kompanija fokusirati na svoje klijente i približiti “svojim korenima i onome što nas je učinilo jednom od vodećih banaka u svetu”.

Drastična mera dolazi nakon što je u aprilu propalo spajanje Dojče banka sa njenim rivalom Komercbankom. Spajanje je imalo podršku nemačke vlade, ali su obe banke napustile razgovore nakon što su zaključile da će transakcija biti preskupa.Izvorni link

Slični artikli

Top