Stranica
Home > Ekonomija > Pad veći od očekivanog: Najveća privreda Evrope u riziku od recesije

Pad veći od očekivanog: Najveća privreda Evrope u riziku od recesije


Berlin — Industrijske porudžbine u Nemačkoj su u julu pale više od očekivanog zbog slabe potražnje iz inostranstva, pokazali su danas objavljeni podaci.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Takvi podaci sugerišu da bi poljuljani proizvodni sektor mogao gurnuti najveću evropsku ekonomiju u recesiju u trećem kvartalu, ocenjuje britanska agencija Rojters.

Porudžbine za robom “proizvedeno u Nemačkoj” pale su u julu 2,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, usled sunovrata potražnje iz nečlanica Evrozone, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije. To je i značajno veći pad u odnosu na očekivani pad Rojtersa od 1,5 odsto.

Podaci o porudžbinama za jun su, međutim, revidirani naviše, kako bi ukazali na povećanje od 2,7 odsto umesto prvobitno prijavljenog rasta od 2,5 procenata.

“Teška situacija u proizvodnji se nastavlja. Pad novih porudžbina značajno povećava rizik od recesije u nemačkoj ekonomiji”, ocenio je analitičar VP banke Tomas Gicel.

“Postoji velika opasnost da će negativan privredni rast biti registrovan i u trećem tromesečju”, dodao je Gicel.

Nemački bruto domaći proizvod pao je u drugom tromesečju za 0,1 odsto na kvartalnom nivou usled slabljenja izvoza.

Nemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posledicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvesnošću, što je posledica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Vlada u Berlinu očekuje da će ekonomski rast ove godine usporiti na 0,5 odsto u odnosu na 1,5 odsto u prethodnoj godini. To bi bio najslabiji rast nemačke privrede od 2013. godine kada je Evrozona bila suočena sa posledicama dužničke krize.Izvorni link

Slični artikli

Top