Stranica
Home > Ekonomija > PKS: Mapa Srbije pokazuje da investicije prate auto-puteve

PKS: Mapa Srbije pokazuje da investicije prate auto-puteve


Beograd — Kapitalni infrastrukturni projekti imaju višestruki pozitivan efekat, a auto-putevi bi mogli da privuku investitore u manje razvijeni jugozapadni deo Srbije.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/YUGOKYOGO

To je za Tanjug izjavio pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

“Kada se pogleda mapa aktuelnih investicija u Srbiji, one su koncentrisane oko Koridora 10, pa tom logikom stvari ako Koridor 10 kao i Koridor 11 budu do kraja godine u potpunosti funkcionalni onda će investitori svoje odluke bazirati uglavnom na dostupnosti savremene, funkcionalne infrastrukture i samim tim odlučiti da ulaganja sprovedu i u Jugozapadnoj Srbiji koja je manje razvijeni deo zemlje”, rekao je Stanić.

Izgradnja ovih auto-puteva može pozitivno uticati i na demografske trendove, smatra on, jer povećana investiciona aktivnost i povećana mogućnost zapošljavanja dovode do ublažavanja negativnog toka migranata iz tih krajeva u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji.

U kratkom roku vidljivi efekti izgradnje infrastrukture su u porastu BDP-a jer takvi projekti dodatno angažuju našu građevinsku industriju, kaže Stanić.

“I to ne samo izvođače radova nego i proizvođače opreme i materijala, jer se povećavaju njihovi promete a omogućuje im i dodatne reference koje mogu koristiti kada budu kasnije budu aplicirali za nove projekte u Srbiji i inostranstvu”, kaže on, a kao poseban efekat navodi i efikasniji transport srpskih proizvoda u inostranstvo.

U Srbiji se najavljuje izgradnja još tri auto-puta, ka Sarajevu, Prištini i Moravski koridor što će doprineti boljem izvozu srpske robe.

“Kada pogledamo spoljnotrgovinsku razmenu, Srbija sa regionom ostvaruje značajnu konkurentsku prednost, a umrežavanje će dodatno doprineti da ta aktivnost Srbije u smislu spoljne trgovine bude i veća”, smatra Stanić.Izvorni link

Slični artikli

Top