Stranica
Home > Ekonomija > Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo


Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da pripremni radovi za gradnju auto-puta Beograd–Sarajevo počinju danas i sutra.

“Put Sremska RaÄŤa–Kuzmin je deo naše veze sa BiH, sa Sarajevom, jako je vaĹľan. Pripremni radovi već poÄŤinju danas i sutra, turska kompanija zajedno sa srpskim kompanijama će raditi ovaj deo puta”, kaĹľe Mihajlovićeva.

To nije sve, dodaje ministarka, radi se uporedo i projektno-tehnička dokumentacija tog drugog dela prstena naše veze sa BiH, a to je deonica od Požege do Kotromana duga 63 kilometara.

“Naravno, to je samo jedan od auto-puteva koje mi poÄŤinjemo ove godine da radimo. PoÄŤeli smo u maju već Preljina–PoĹľega da radimo. Mnogo nam je vaĹľna ta deonica, jer odatle se raÄŤvamo za Crnu Goru i BiH”, istakla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da nema nikakve dileme kuda ide trasa auto-puta, kao i da su oko 2 i po godine potrebne da se radovi završe.

“Ovde poÄŤinjemo radove na mostu koji praktiÄŤno predstavlja najzahteviji deo te deonice”, rekla je Mihajlovićeva.

Danas je poÄŤela naplata putarine na auto-putu “Miloš Veliki”, a ministarka kaĹľe da je prirodno da kada se koristi auto-put da se putarina plaća.

“Mi ćemo se truditi da i Koridor 10 i ovaj koridor ‘Miloša Velikog’ opremimo svim funkcionalnim sadrĹľajima do sledeće godine. Nisu to samo odmorišta, to su i restorani, to su i hoteli, to je takozvani izlaz ka verskom turizmu i drugim oblicima turizma”, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je cilj da Srbija ponudi sve što može turistima, kako domaćim tako i stranim.

“Mi radimo na tom projektu i moĹľemo oÄŤekivati sledeće godine da imamo ne samo put, već i ono pored auto-puta što treba da imamo”, rekla je ministarka.

Iako je taj auto-put rasteretio Ibarsku magistralu, stvorio je neočekivane gužve na prilazu Obrenovcu, a Mihajlovićeva na pitanje da li se to moglo izbeći kaže da smatra da kako se koji deo auto-puta završava treba ga puštati u saobraćaj.

“Pa moglo je da se izbegne da nemamo auto-put, a ja mislim da je velika stvar da imamo i da zaobiÄ‘emo Ibarsku magistralu i da budemo bezbedniji, da putujemo do ÄŚaÄŤka za 50 minuta i mogli smo da kada smo uradili auto-put da ga ne pustimo do decembra kada ćemo pustiti deonicu SurÄŤin–Obrenovac, 17,5 kilometara kada tih guĹľvi neće biti”, rekla je Mihajlovićeva.

“Mislim da ÄŤim uradimo bilo koji deo auto-puta treba graÄ‘anima da damo da koriste, jer to sigurno znaÄŤi efikasniju i brĹľu konekciju, a samim tim i bolju bezbednost”, dodala je ministarka.

Ističe da su se te gužve stvarale uglavnom vikendom, kao i zbog letnjih odmora, kao i da misli da će u septmebru gužvi biti značajno manje.Izvorni link

Slični artikli

Top