You are here
Home > Ekonomija > Počela izgradnja nasipa za depo Beogradskog metroa

Počela izgradnja nasipa za depo Beogradskog metroa


“Depo metroa je, u skladu sa planom detaljne regulacije Makiškog polja, namenjen za smeštaj i održavanje celokupne vozne flote linije 1 Beogradskog metroa. Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnosno Savske magistrale, ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara”, rekao je Petrović za Tanjug.

Dodao je da je jutros počelo uklanjanja niskog rastinja na tom području i sloja humusa, kako bi potom bilo nasuto 480.000 kubnih metara kamena.

Nakon toga, naveo je Petrović, biće nasuto 1.7 miliona kubnih metara refulisanog peska u visini od 1,5 do četiri metra.

“Trenutna visina terena je od 70 do 72 metra nadmorske visine, a cilj je da budući nasip ima nadmorsku visinu od 74 metra. Biće izgrađena i dva armiranobetonska kolektora za odvod atmosferske vode sa crpnom stanicom, koja će biti napajana preko novih trafo stanica. Time će se kontrolisano odvoditi atmosferske vode u postojeće i buduće nove kanale”, rekao je Petrović.

Naglasio je da se neće izvoditi nikakvi podzemni radovi, već isključivo nasipanje na kotu 74 metra.

“Imajući u vidu da je ranijih godina kada su bile poplave nivo podzemnih voda znao da se popne na 73 metra, osim što ovim obezbeđujemo od poplava celo područje, obezbeđujemo i budući depo”, objasnio je Petrović.

Dodao je da će radovi izvoditi stotinak radnika sa najsavremenijom mehanizacijom.

Jang: Učinićemo sve da radove završimo kvalitetno i na vreme

Projekat izgradnje beogradskog metroa veoma je važan za Srbiju i njenu prestonicu i daćemo svoj maksimum da radove završimo kvalitetno i na vreme, izjavio je ovlašćeni predstavnik kineske kompanije “Pauer Čajna” Jang Bo.

On je to rekao novinarima na Makiškom polju, gde je ujedno ozvaničen početak radova na izgradnji metroa – velikog infrastrukturnog projekta na koji građani Beograda čekaju decenijama.

“Zadovoljstvo nam je da započnemo radove kao izvođač za projekat Makiš depo u Beogradu. Ovaj posao je početak izgradnje metroa u Beogradu, projekta koji je veoma bitan za Srbiju i Beograd”, rekao je Jang Bo i precizirao da će se radovi na Makiškom polju izvoditi na površini od 72 hektara i da je rok za njihovo izvođenje 36 meseci.

Istakao je da je “Pauer Čajna” globalna građevinska kompanija koja ima mnogobrojno iskustvo u Kini i svetu u izgradnji metroa.

Kako je naveo, ta kompanija je u Kini izgradila više od 20 metroa, a van te zemlje metro je izgradila na Tajlandu, Bangladešu, Pakistanu, Singapuru i Maleziji.

“Koristeći svoje prethodno iskustvo verujemo da će ovaj projekat biti pođednako uspešan, kao i prethodni”, dodao je Jang Bo.Izvor

Similar Articles

Top