Stranica
Home > Ekonomija > Početak izgradnje Turskog toka se neće mnogo odlagati

Početak izgradnje Turskog toka se neće mnogo odlagati


Sofija — Mala je verovatnoća da će žalba bugarskog konzorcijuma “Arkad” dovesti do velikog odlaganja početka izgradnje bugarskog dela Turskog toka.


Izvor: Sputnik

Foto: Epa/JENS BUETTNER

To je kazao stručnjak Bugarske gasne asocijacije Kiril Temelkov.

Konzorcijum “Arkad” je prvobitno trebalo da gradi bugarski deo “Turskog toka”, ali ga je kasnije zamenio “Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj”.

“Verujem da će se ovaj projekat vrlo brzo realizovati. Ne mislim da će to dovesti do ozbiljnog odlaganja”, rekao je Temelkov za televiziju Blumberg Bugarska.

On je istovremeno naveo da smatra da neće biti moguće da se bugarski deo izgradi do kraja 2019, ali je pretpostavio da će neke deonice do tada biti izgrađene i da će moći da počnu isporuke gasa, prenosi Sputnjik.

Temelkov je takođe prokomentarisao pitanje isporuka američkog tečnog prirodnog gasa preko grčkog terminala. Prema njegovim rečima, tečni gas je realna alternativa za bugarsko tržište gasa, ali je napomenuo da ova varijanta ne znači da Bugarska mora u potpunosti da se okrene prirodnom tečnom gasu.

“Postoji verovatnoća isporučivanja gasa iz Turkmenistana, o čemu su juče razgovarali premijeri Bugarske i Rusije, Bojko Borisov i Dmitrij Medvedev, ali sa geopolitičkog stanovišta to bi bilo teško postići”, smatra Temelkov.

Ekspert objašnjava da Rusija, preko koje je Borisov predložio da se gas isporučuje tranzitom, kao i Kazahstan, Azerbejdžan i Iran, vode nezavisnu politiku u pogledu cena gasa.

“Biće teško da se dogovori sa ovim zemljama da gas samo prolazi preko njihove teritorije, jer su i one same proizvođači”, ocenio je Temelkov.

Sputnjik podseća da je “Bulgartransgas” prvobitno izabrao “Arkad” za realizaciju Turskog toka u Bugarskoj, ali je krajem maja uklonio udruženje iz izgradnje.

Bugarski operater je svoju odluku objasnio činjenicom da “Arkad” dva puta nije poslao dokumente na vreme. Umesto “Arkada” izabran je drugi učesnik tendera — “Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj”.Izvorni link

Slični artikli

Top