Stranica
Home > Ekonomija > Potpisan ugovor sa švajcarskim proizvođačem čokolade

Potpisan ugovor sa švajcarskim proizvođačem čokolade


Ministar Goran Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

“O tome govore svi rezultati koje postiĹľemo u ekonomiji. Ove godine oÄŤekujemo više od četiri milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda izmeÄ‘u 3,5 i četiri odsto, koji će pratiti pad stope nezaposlenosti na ispod 10 odsto”, rekao je KneĹľević.

Naveo je da su ekonomski rezultati dobri i da će ih pratiti povećanje plata i penzija već od novembra. 

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je ta investicija velika stvar za Novi Sad.

“Ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati”, rekao je VuÄŤević.

Generalni menadĹľer “Beri Kalebo” za jugoistoÄŤnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je Novi Sad pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.

“Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci moĹľe se oÄŤekivati poÄŤetak graÄ‘evinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije”, rekao je Kemera.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

“Beri Kalebo Grup” puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput “Nestlea”, “Mondeleza”. Njihove sirovine stiĹľu ÄŤak do ÄŤetvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili ÄŤokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske (“Kalebo”) i francuske kompanije (“Kakao Beri”) 1996. godine, a sedište je u Cirihu.Izvorni link

Slični artikli

Top