Stranica
Home > Ekonomija > Povećan pretovar robe na rekama u Srbiji

Povećan pretovar robe na rekama u Srbiji


Na rekama u Srbiji je u prvom polugodištu ove godine zabeleženo značajno povećanje obima teretnog i putničkog saobraćaja u odnosu na isti period prošle godine.


Izvor: Tanjug
Beograd

FOTO: Epa, Tibor Rosta

U srpskim lukama pretovareno je 6,28 miliona tona tereta, što je za 14 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2018. godine, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama.

Početak ovogodišnje nautičke sezone obeležio je rast broja pristajanja kruzera i prelazaka obale, budući da je do 1. jula na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji evidentirano 601 pristajanje kruzera i 81.127 prelazaka obale.

Povećanje broja pristajanja kruzera u odnosu na početak nautičke sezone 2018. godine iznosi 16 odsto, dok je broj prelazaka obale veći za 15,7 odsto.

Najviše pristajanja ostvareno na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu- 297, a slede Novi Sad i Donji Milanovac sa 170, odnosno 91 pristajanjem. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 34 pristajanja.

Od početka godine Vlada Srbije je na predlog Agencije proglasila dva nova medjunarodna putnička pristaništa- u Velikom Gradištu (Ram) i u Kanjiži, koje predstavlja prvo pristanište na reci Tisi u Srbiji.

Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati.Izvorni link

Slični artikli

Top