Stranica
Home > Ekonomija > Pozlaćena čokolada, pekmez sa mentom i ćureća pršuta na Festivalu hrane

Pozlaćena čokolada, pekmez sa mentom i ćureća pršuta na Festivalu hrane


Pozlaćena čokolada, čokolada od slane karamele, razni sirevi, pršute. Na štandovima ovogodišnjeg festivala hrane ima ponešto za svačiji ukus.

Tek drugi put održava se u Beogradu. Posebna pažnja je na visokokvalitetnoj prerađenoj hrani.

“Ovo je sir parenog testa i ima dobra funkcionalna svojstva dobro se razvlaÄŤi topi, dobar je i za peciva”, kaĹľe Ana Nedeljković

Katarina Jovanović istiÄŤe da proizvode domaće dĹľemove i pekmeze. “Pekmez od šljive sa mentom, niskokaloriÄŤni dĹľem od bundeve u ceÄ‘enom soku od pomorandĹľe i ekstra dĹľem od borovnice sa lavandom”, dodaje Jovanovićeva.

“Mi predstavljamo ćureću pršutu, domaći tradicionalan proizvod koji pravimo po dekinom receptu – himalajska so, beli luk i ćureće belo meso”, naglašava Mirko BunÄŤić.

Ukupno 115 izlagača iz Srbije i regiona predstavilo je proizvode koji su osvojili domaću scenu, a nadaju se da će i svetsku.

“Ovde se stvarno pokazuje potencijal koji Srbija ima kada je u pitanju proizvodnja visokokvalitetne hrane. Jedan od naših ciljeva jeste da mladima damo šansu da se zaposle i ostanu u Srbiji”, objašnjava Ĺ enli PinÄŤoti, v. d. direktora misije USAID-a u Srbiji.

“Kao što postoji parola svet hoće domaće, mi imamo ono što je vrlo visoko kvalitetno da ponudimo i sebi i našem trĹľištu i regionu”, napominje Dejan RanÄ‘ić iz Asocijacije za promociju srpske hrane.

Na izložbi hrane i ministarka saobraćaja koja kaže hrana je srpsko zlato, a da bi stigla do potrošača neophodna je dobra infrastuktura.

“Nije moguće plasirati ovakvu hranu i ovakve proizvode i govoriti o prehrambenoj industriji Srbije, a da ne postoji baza svega toga, a to jeste transport odnosno sve veze koje treba da nam omoguće da ovu hranu plasiramo, dakle kako da doÄ‘emo do onih koji će je proizvesti tako isto da doÄ‘emo do onih koji će je trošiti”, navela je Zorana Mihajlović.

Svi ljubitelji hrane i pića imaju vremena još sutra da posete “Fud festival”.Izvorni link

Slični artikli

Top