You are here
Home > Ekonomija > Privredna komora Srbije: Na sajmovima potpisano 200 ugovora vrednih oko 128 miliona evra

Privredna komora Srbije: Na sajmovima potpisano 200 ugovora vrednih oko 128 miliona evra

Fallback Image


Vrednost ovih ugovora odnosi se samo na one koji su potpisani na sajmovima, a u protekle skoro četiri godine, više od 700 domaćih firmi iz različitih sektora, od prehrambene do mašinske industrije, ostvarilo je blizu 22.000 kontakata sa kupcima i potencijalnim bisnis saradnicima na više od 75 internacionalnih nastupa, navodi se na sajtu Privredne komore.

pks privredna komora srbije

 

Rukovodilac Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja PKS Jovanka Calina je ocenila da ovakav vid podrške i saradnje PKS i RAS-a direktno doprinosi internacionalizaciji poslovanja srpskih kompanija.

“Međunarodni sajmovi u inostranstvu su nezaobilazni instrument razvoja domaćih kompanija i konkretan okvir za promotivne, stručne i komercijalne susrete kompanija iz Srbije sa potencijalnim partnerima”, rekla je ona.

Privrednike do kraja ove godine očekuje još nekoliko velikih sajmova, u Kini, Nemačkoj, Holandiji i Albaniji.

Kada je reč o uticaju globalne pandemije korona virusa na održavanje sajmova u svetu, navodi se da je on veoma nepovoljan, jer je

pandemija skoro desetkovala međunarodnu sajamsku industriju i ugrozila milione radnih mesta povezanih sa organizacijom izložbi.

Tako je, prema izveštaju Globalne asocijacije izložbene industrije, svetska izložbena ekonomija lane bila manja za 68 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Planirana vrednost ukupnog izlaganja u 2020. bila je 224 milijardi dolara a taj cilj nije ostvaren.

 Izvor

Similar Articles

Top