Stranica
Home > Ekonomija > Privrednici uÄŤe poslanike kako da budu ekonomski ambasadori

Privrednici uÄŤe poslanike kako da budu ekonomski ambasadori


Dvesta pedeset poslanika, 250 potencijalnih privrednih ambasadora sedi u srpskom parlamentu. Prilika za to su inostrane posete parlamentarnih delegacija, kada su im sagovornici neretko privrednici.

“Ono što nas uvek pitaju zainteresovane strane za investicije u našu drĹľavu, a to je koji je to hodogram, redosled radnji i kome prvo da se obrate kada iskaĹľu svoju Ĺľelju”, objašnjava predsednica skupštine Maja Gojković.

Da pitanja ne ostaju bez odgovora, parlamentarci će imati savetnike iz institucije sa 160 godina iskustva.

“Eto, mi smo ta institucija gde se oni nama obrate i moĹľemo da preuzmemo takav upit, da ga obradimo, da pozovemo te ljude ovde i da nastavimo sa njima to da radimo na tom poslu. Da li Ĺľele da investiraju ovde, da li Ĺľele da naÄ‘u partnersku kompaniju, da li Ĺľele da kupe neku kompaniju, eventualno neki proizvod ili dobavljaÄŤa”, ukazuje predsednik PKS Marko ÄŚadeĹľ.

Usluge stručnjaka Komore biće besplatne, što se vidi kao pomak u odnosu na ranije modele ekonomske diplomatije koji nisu dali rezultate, a mnogo su koštale državu.

“Meni je drago da sad idemo sa, siguran sam, jednim jeftinijim modelom tako što bi, verujem, kada se npr. zakaĹľe odlazak delegacije timovi PKS mogli da pripreme kakva je bila do sada saradnja Srbije sa tom zemljom, ali bi, verujem, bilo još korisnije šta bi mogla da bude buduća saradnja Srbije sa tom zemljom. Kako će to PKS da zna – pa tako što sluša glas svojih ÄŤlanova, sluša glas privrede”, napominje Slobodan Aćimović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

A da se glas privrede ne sluša dovoljno kada se donose zakoni česta je zamerka stranih investitora. Otuda drugi deo sporazuma predviđa prisustvo predstavnika Komore u radu skupštinskih odbora i pripremi javnih slušanja.

“Jedno je kada sedite i razmišljate o zakonu na nekom apstraktnom nivou, a drugo je kada imate od privrede taÄŤno definisane stvari šta je ono što na terenu ne funkcioniše. To je ono što mi Ĺľelimo da unesemo, da dobiju zaista pravu sliku kako odreÄ‘eni zakonski predlog ili zakon utiÄŤu na svakodnevno poslovanje, svakodnevni Ĺľivot privrednika”, dodaje ÄŚadeĹľ.

Aćimović ukazuje da je normalno i prirodno da su poslanici ljudi različitih struka i obrazovanja, te nemaju neka znanja. Zbog toga se, kaže, po pravilu angažuju konsultanti.

“U ovom sluÄŤaju je dobar konsultant PKS, a sa druge strane verujem da bi u tim timovima mogli da budu i profesori, nauÄŤnici i da na taj naÄŤin pojaÄŤamo pogled na zakon”, dodaje Aćimović.

Prva prilika da se sporazum pokaže na delu je oktobarsko zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu, na koje će oko 150 država poslati delegacije.Izvorni link

Slični artikli

Top