You are here
Home > Ekonomija > Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu (AUDIO)

Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu (AUDIO)

Fallback Image


“Svinjari i živinari koji su u ovom trenutku najugroženiji visokom cenom koncentrovane hrane, najčešće je ne proizvode sami i to oni koji se bave reproduktivnim stadima” rekla je stručnjakinja novosadske Poljoprivredne stručne službe Aleksandra Jocić.

goveda, hp

Ona kaže da postoji prostor za smanjenje troškova kod svih: kod malih i velikih preživara, kod nepreživara, a da se uradi racionalna proizvodnja obroka.

“Ovčari i govedari moraju da prave analizu (rade se na nekoliko mesta tj. državnih i privatnih laboratorija) svojih obroka jer će tako znati sa čime raspolažu izjavila je sagovornica. Dakle, morate uraditi sve raspoložive analize svojih troškova da bi došli do racionalnog obroka da bi vam stado ostalo u proizvodnji”.

Mi ne vodimo dovoljno računa o uslovima u kojima se gaji stoka, dodaje ona. Već decenijama se kod govedara neadekvno drži stoka, jer nemamo načine da nateramo odgajivača da to promeni.

Trendovi u govedarskoj proizvodnji se menjaju što je dobro. Ljudi su počeli da se okreću tovnom govedarstvu jer je ono profitabilno, uglavnom je to averdinangus crni i crveni i hereford. Idealno bi bilo da imate svoju proizvodnju hrane, životinje, sve do finalnog proizvoda (mleka).

Greši se u proizvodnji, pripremi i u plasiranju hrane životinjama, kada je ušteda u pitanju a tamo gde su najveći izdaci (stočna hrana) se može i najviše uštedeti.

 Izvor

Similar Articles

Top