Stranica
Home > Ekonomija > Radnika ni za lek: Sezonce iz Slavonije zamenili sezonci iz Srbije i Makedonije

Radnika ni za lek: Sezonce iz Slavonije zamenili sezonci iz Srbije i Makedonije


Pula — Turistički preduzetnici su u panici, radnika nema ni za lek. Hoteli traže sobarice, konobare, kuvare, trgovine trgovce, a građevinari traže zidare i majstore.


Izvor: Glas Istre , SEEbiz

FOTO: Depositphotos, dbajurin

Svako je u potrazi za radnicima.

U Puli u centru grada kiosci ne rade u popodnevnim satima, jer niko ne želi da radi.
Hostel u centru grada koji je trebao da bude završen za sezonu, izgleda da neće dočekati turiste, jer su im neki radnici otišli, a nove ne mogu da nađu.

Gde su radnici?

“Do ove godine je bilo Slavonaca. Sada nema niti jednog. Svi su otišli za Nemačku. Ali ni tamo ne dobiju neke plate. Tako izvrsni kuvari rade u Amazonovim skladištima. Žalosno je to jer su izvrsni kuvari koji ovde imaju dobre plate za naša primanja”, kaže Leonida Milić Drandić, vlasnica restorana.

U njenom su restoranu ove godine Slavonce zamenili radnici iz Makedonije, Srbije, a kaže nam da je MUP pun Tajlanđana i Filipinaca koji čekaju radne dozvole. No, izgleda da se manjak nije dogodio preko noći. Slavonci i Baranjci sve češće umesto na Jadran odlaze da rade van zemlje, u Nemačku, Austriju i Irsku.

Kako piše Glas Slavonije, dok bi konobar u Hrvatskoj radio za mesečnu platu u visini od 6.000 kuna ili bez prijave 8.000 – 9.000, u Austriji konobari zarade 1.700 evra.

Slavonci su dosad činili čak 50 posto sezonaca, a sada je njihov udeo pao na 10 do 15 odsto. S njima smo dobijali ne samo vredan nego i stručan, iskusan kadar. Ali struka je sada u tim poslovima pala na niske grane. Sve se svelo na zadovoljavanje kvantiteta, jer i u ovogodišnjoj sezoni hronično nedostaje radne snage, upozorio je predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, piše Glas Istre.Izvorni link

Slični artikli

Top