You are here
Home > Ekonomija > Resursi i domaća potražnja ključni za stabilnost privrede

Resursi i domaća potražnja ključni za stabilnost privrede


U anketi privrednici su ocenjivali poslovanje u trećem kvartalu i izneli očekivanja za četvrti kvartal ove godine, a ono što očekuju u postotku od 80 odsto je povećan ili nepromenjen promet, dok petina ispitanika očekuje smanjenje prometa, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

U anketi se posebno ističe optimizam anketiranih iz oblasti elektronskih komunikacija gde čak 78 odsto očekuje rast prometa.

Veću neizvesnost očekuju ispitanici iz sektora turizma gde polovina ispitanika predviđa pad prometa u četvrtom kvartalu.

Privrednici su pokazali izraženi optimizam kada je reč o poslednjem kvartalu ove godine u pogledu kretanja izvoza, odnosno 36 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza, dok polovina očekuje nepromenjen nivo izvoza.

Od ukupnog broja ispitanika koji su realizovali uvoz u trećem kvartalu 2021. godine, što je polovina ukupnog broja anketiranih, povećan ili isti obim uvoza imalo je 81 odsto uvoznika.

Za poslednje tromesečje ove godine, čak 86 odsto njih očekuje isti ili povećan uvoz.

Očekivanja privrednika u pogledu ulaganja u četvrtom kvartalu su pozitivna što pokazuje podatak da 83 odsto ispitanika planira povećan ili isti obim investicija u odnosu na treći kvartal ove godine.

Kao i u prethodnim istraživanjima, ispitane kompanije planiraju da u narednom periodu najviše ulažu u uvoznu opremu, a potom u građevinske objekte i zemljište i domaću opremu.

I u trećem kvartalu 2021. zaposlenost je stabilna imajući u vidu da je 87 odsto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih.

Zaposlenost je smanjena kod 13 procenata anketiranih, a u poslednjem tromesečju ove godine, 92 odsto anketiranih preduzeća ne očekuje smanjenje broja radnika.

Anketa Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrede realizovana je na uzorku od 1.275 privrednih subjekata koji zapošljavaju gotovo 270.000 radnika.Izvor

Similar Articles

Top