You are here
Home > Ekonomija > Šećerana u Kovačici ove godine će proizvesti oko 50 hiljada tona šećera

Šećerana u Kovačici ove godine će proizvesti oko 50 hiljada tona šećera

Fallback Image


“Repa je ove godine više puta dokazala da i u ovako lošim godinama može da da dobar prinos i najveći profit po hektaru. Prinosi su šaroliki od 40 do 100 tona .Pojedini proizvođači koji imaju sistem za navodnjavanje ostvaruju i 100 tona i to je put kojim bi trebalo da se ide”, rekao je Nedeljko Borić-direktor sirovinskog sektora Šećerane Kovačica.

secerna repa jpg

Cena šećerne repe je 38 evra po toni a najavljeno je da će sledeće sezone biti za dva evra viša.

“Pre 2 meseca izašli smo da uslovima za iduću godinu i povećali smo cenu šećerne repe na 40 evra po toni s tim da oni koji imaju digestiju iznad proseka dobijaju i dodatni bonus za digestiju”, dodaje Borić.

Zbog blizine šećerane u Kovačici mnogi ratari iz Crepaje bave se proizvodnjom ove poljoprivredne kulture. Površine koje se ugovaraju su oko 1000 hektara.

“Ova godina je bila sušna ali sunčana tako da smo imali jako dobru digestiju, iznad proseka i do 18. Zbog toga smo imali od šećerane i određene bonuse za digestiju”,rekao je Dragan Andrejević -poljoprivrednik iz Crepaje.

„Veštačko đubrivo je poskupelo i nema ga dovoljno međutim šećerana nam je izašla u susret .Upravo ovih dana potpisujemo ugovore da uzmemo đubrivo po staroj ceni da bi ga bacili na naše njive i posejali novu proizvodnju”, rekao je Dragan Jovanov-poljoprivrednik iz Crepaje.

U toku je ugovaranje površina za sledeću godinu.Prema interesovanju poljoprivrednika u šećerani očekuju da će one biti povećane za 10 do 15 odsto u odnosu na ovu godinu.Izvor

Similar Articles

Top