Stranica
Home > Ekonomija > Sele Zapadnu Moravu zbog Moravskog koridora?

Sele Zapadnu Moravu zbog Moravskog koridora?


Kraljevo — Najava da ovog leta može početi gradnja autoputa Pojate–Preljina nameće pitanje kuda će, preko čije njive, proći trasa budućeg Moravskog koridora.


Izvor: Politika

FOTO: Depositphotos, Egeris

U toku je javni uvid prostornog plana budućeg auto-puta Pojate–Preljina.

Kako je izloženo u uvidu, na području Kraljeva i Čačka, umesto gradnje skupocenih mostova, “ispravljaće” se Zapadna Morava.

Kako piše “Politika“, Jedan broj građana Vrnjačke Banje ranije je tražio od planera da se tamošnja lokacija denivelisane raskrsnice pomeri jer, kako su u peticiji naveli, prolazi tik uz dvorišta pojedinih Vrnjačana. Iako još imaju šanse da se žale već im je predočeno da je, kako navode, “ta izmena nemoguća, pošto bi povukla još niz promena, a i svako drugo rešenje u tehničkom smislu bi bilo lošije”.

Predviđena trasa autoputa s kolovozima, zaustavnom trakom, razdelnim ostrvom i bankinama širine je oko 70 metara. Od Vrnjačke Banje vodi dalje do petlje u selu Vrbi, gde je predviđena veza sa dva postojeća državna puta, od Vrbe do sela Vitanovca, gde se spaja sa saobraćajnicom prema Kragujevcu i drugom vezom s putem prema Kruševcu.

Autoput, sudeći prema pomenutom nacrtu prostornog plana, ići će paralelno s ranije sagrađenom obilaznicom, pa postojećim mostom preko Ibra, zatim ispod železničke pruge i puta Kraljevo–Kragujevac do fabričkog kompleksa “Magnohroma”. Tu je i petlja “Kamidžora”, baš uz buduću industrijsku zonu i sportski centar, a nastavlja se uporedo s ranije započetom i planiranom severnom obilaznicom Kraljeva.

Zanimljivo je da će na ovom potezu, na oko četiri, pet lokacija biti “ispravljeno” korito Zapadne Morave, i to kod sela: Sirče, Oplanića, Grdice i Adrana. Posle petlje u Adranima, prema Mrčajevcima i Preljini, sledi prokop znatno dužeg novog korita Morave, koja je zbog čestih poplava tu menjala tok i meandrirala. Stručnjaci tvrde da je to jeftinije nego gradnja mostova i sigurnije što se tiče opasnosti od budućih izliva reke iz korita.

Pored ubrzane eksproprijacije zemljišta i objekata, za budući autoput biće od vlasnika po tržišnim cenama otkupljivane i parcele gde se reka seli u novo korito, a staro će biti zaravnjano zemljanim nasipima.

Proteklih dana primedba koja se na nacrt prostornog plana ovde najčešće čula jeste od meštana sela Sirče zato što je izostavljen most preko Zapadne Morave, koji je sada viseći, ali je dugo godina bio najkraća veza Sirčana s “Magnohromom”, pa i centrom grada.Izvorni link

Slični artikli

Top