You are here
Home > Ekonomija > Seničić: Država da produži rok za vraćanje novca za zamenska putovanja (AUDIO)

Seničić: Država da produži rok za vraćanje novca za zamenska putovanja (AUDIO)

Fallback Image


Od države očekuju da im pomogne produženjem roka za vraćanje novca do oktobra sledeće godine.

images

Poput mnogih drugih zemalja u kojima je turistički sektor zbog pandemije bio izuzetno ugrožen, Vlada Srbije je prošle godine donela odluku da se svima koji su uplatili putovanje pre početka pandemije a nisu uspeli da odu na odmor, izdaju vaučeri za put koje mogu da iskoriste do kraja 2021. godine.

Uredbom je definisano i to da agencije moraju od 1. do 15. januara 2022. da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere. Ministarka turizma Tatjana Matić prošle nedelje je posle sastanka sa grčkim kolegom objavila da Grčka neće produžiti Uredbu o zamenskim putovanjima i da će morati da se vrati novac građanima koji vaučere nisu iskoristili.

Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić upozorava da turističke agencije nemaju dovoljno sredstava za vraćanje novca putnicima do 15. januara, te apeluje na državu da im pomogne produženjem roka za vraćanje novca.

Seničić tvrdi i da putnicima zamenska putovanja ne ističu 15. januara, već da mogu da ih realizuju bilo kada u narednih godinu ili dve.

On je dodao da bi neki oblik bespovratne pomoći, ali i brža realizacija kredita koji su obećani, turističkim agencijama dobrodošli u sadašnjoj situaciji jer su opet u potpuno neizvesnoj poziciji.

Iz YUTA-e navode da su turističke agencije u startu krize pretrpele stravičan udar i ostale bez skoro 80 odsto zaposlenih, te da trenutno imaju oko 50 odsto ljudi manje.

Prema njihovim podacima, do sada je iskorišćeno svega polovina zamenskih vaučera, te bi agencije građanima tokom januara trebalo da vrate oko 20 miliona evra. Predsednik UO YUTA-e Zoran Arsenović ističe da su gubici sa kojima se nose ogromni.

Arsenović poručuje da je veoma važno da se očuva poverenje putnika u agencije, kojima je ipak neophodna podrška države da izađu iz ove krize.

Iz domaćih turističkih agencije navode i da su gotovo sve zemlje Evropske unije sprečile propast turističkih agencija jer su im dodelile bespovratnu pomoć, te kredite za održavanje likvidnosti koji su odobravani u roku od 48 sati.

U Srbiji, dodaju, ni posle 18 meseci rada Fond za razvoj nije završio taj posao.Izvor

Similar Articles

Top