Stranica
Home > Ekonomija > Srbi pomažu hrvatskom i slovenačkom turizmu, a srpskom Turkmenistanci i Kazahstanci

Srbi pomažu hrvatskom i slovenačkom turizmu, a srpskom Turkmenistanci i Kazahstanci


Plaže, more i sunce su turistički klišei. Uspešan turizam je mnogo više od toga. Uviđajući turističke mogućnosti Srbije, Evropska unija od sledećeg meseca započinje novi program, vredan 15 miliona evra.

"Obnovićemo Smederevsku tvrđavu i tvrđavu Fetislam, izgraditi posetilački centar u Feliks Romulijani, uložiti u obnovu Rajačkih pimnica, ali u isto vreme direktno ćemo finansijski podržati male privrednike i organizacije koje se bave turizmom", navodi Štefen Hudolin iz Delegacije EU u Srbiji.

Sve evropske zemlje su ovog leta imale isti problem. Manjak kvalifikovane radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Radnici iz Srbije odlazili su u Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Nemačku, a mi smo uvozili radnu snagu iz Kazahstana i Turkmenistana.

"Moram da napomenem da je neretko turizam potcenjen kada govorimo o kreiranju novih radnih mesta, ali nepravedno, jer deset odsto ljudi u svetu radi u turizmu", navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma, navodi da zaposlene u turizmu čine većinom mladi.

"Pritom upošljava socijalno osetljive kategorije, mlade i žene – 47 odsto mladih do 34 godine starosti je zaposleno u sektoru turizma, a čak 60 odsto žena i to je mnogo veći procenat nego u ostalim sektorima usluga", objašnjava Ljajić.

Srpski turizam nastavlja višegodišnji rast. Za sedam meseci Srbija je ugostila nešto više od dva miliona turista, što je povećanje od šest odsto.

Kuršumliji dodeljena nagrada Eden potvrđuje da je to izuzetna evropska destinacija u zdravstvenom i velnes turizmu.Izvorni link

Slični artikli

Top