Stranica
Home > Ekonomija > “Srbija bila uvoznik a danas meÄ‘u većim izvoznicima šargarepe”

“Srbija bila uvoznik a danas meÄ‘u većim izvoznicima šargarepe”


Porodica Begojević, koja u okviru svog gazdinstva poseduje 50 grla krava muzara, bavi se uzgojem svinja i ovaca i obrađuje oko 200 hektara zemlje, primer je poljoprivrednog domaćinstva koje postiže izuzetne rezultate, saopštila je Pokrajinska vlada.

Ministar Nedimović osvrnuo se na šire potrebe, koje su u ovom bačkom mestu iskazali na planu prerađivačke industrije njihovih proizvoda.

“BegeÄŤ je simbol promene, u kvalitativnom smislu, za poljoprivredu Srbije. Ako je pre 10 godina Srbija bila uvoznik šargarepe, a danas je jedan od većih izvoznika, i izvozi u zemlje koje su nekad bile najbolji izvoznici, poput Poljske, onda je to pokazatelj koliko se ovde dobro radi i kako se primenjuju najsavremenija tehnološka znanja”, ukazao je Nedimović.

On je podsetio da ova sredina koristi i sredstva iz IPARD fondova, kao i da je logično da se sada stiglo do prerađivačke industrije.

Ministar poljoprivrede je izneo mogućnost da se ovde izađe sa merama podrške koje je republička vlada namenila za prerađivačku proizvodnju, u visini od 20 do 50 odsto, za izgradnju novih pogona.

Kako je Nedimović ukazao, ovde nije fokus samo na novim radnim mestima, već na novoj inovativnoj opremi i novim tržištima, neophodnim našoj poljoprivredi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kaže da su gazdinstva, kao porodice Begojević, pravi primer dobre prakse, gde pored ratarske imamo i ozbilnu govedarsku, svinjarsku i ovčarsku proizvodnju.

“Poruka je da na ovakav naÄŤin jedno gazdinstvo moĹľe da opstane i da izbori svoje mesto na trĹľištu i obezbedi egzistenciju za sve svoje ÄŤlanove”, rekao je Radojević.

On je podsetio da resorni sekretarijat ima značajan iznos finansijskih sredstava namenjen za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i naglasio da nikada nije bilo više novca za ovu namenu u agrarnom budžetu Vojvodine.

Radojević je ukazao i na povoljnosti startap programa za mlade poljoprivrednike i pozvao ih da konkurišu.

Prema njegovim reÄŤima, za mlade poljoprivrednike nivo subvencija, u odnosu na ukupnu investiciju, iznosio bi do 90 odsto.

Ovakve subvencije su, istiÄŤe, odliÄŤne da podstaknu poÄŤetnike u njihovom agrobiznisu, s ciljem i da mladi ostanu na selu i stvore uslove za dobar Ĺľivot.

Radojević je ukazao i na ÄŤinjenicu da baš u BegeÄŤu postoji pravi primer dobre prakse, gde je oznaÄŤeno geografsko poreklo “begeÄŤka šargarepa”, uz punu podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

To je, kako je pokrajinski sekretar naglasio, istovremeno i dobar primer udruĹľivanja individualnih proizvoÄ‘aÄŤa – u zemljoradniÄŤku zadrugu – “BegeÄŤki povrtari”, koja jeste nosilac intelektualne svojine i model koji treba i ostali da primene.Izvorni link

Slični artikli

Top