Stranica
Home > Ekonomija > Srbija izvozi skoro sve oružje

Srbija izvozi skoro sve oružje


Pančevačka fabrika aviona "Utva" predstavila je model novog aviona "sova".  

"Imamo u planu razvoj nove ultralake letelice i razvoj ‘laste’ turbo prop multifunkcionalnog aviona koji bi bio korišćen u vojsci. Mi u svom planu imamo i proizvodnju bespilotnih letelica po projektu VTI", rekao je Aleksandar Petrović, rukovodilac razvoja fabrike aviona "Utva" Pančevo.

Izloženo je 400 eksponata koje je projektovao Vojnotehnički institut.

"Tržište naše zemlje odnosno potrebe naše vojske su relativno male i svi kapaciteti odbrambene industrije Srbije, svih proizvođača, su prvenstveno orijentisani prema izvozu. Naravno, morate imati odgovarajuće proizvode koje su aktuelni, koji su interesantni i koji su na svetskom tržištu mogu prodati", naveo je pukovnik dr Miodrag Lisov, pomoćnik direktora VTI.

Jedna od kompanija koje najviše izvoze je valjevski "Krušik" koji je prošle godine čak 95 odsto proizvodnje plasirao na strana tržišta.

"Realizacija je bila negde oko 110 miliona dolara, a i ova godina je u sličnom trendu. Očekujemo da preko 90 odsto naše proizvodnje bude izvezeno. Trenutno zapošljavamo 3.200 radnika", istakao je Vladan Lukić, generalni direktor HK "Krušik AD Valjevo".

Pored tridesetak izlagača iz inostranstva na sajmu je bilo mnogo više stranih delegacija zainteresovanih za zajedničke poslove.

"Korejske kompanije bi mogle obezbediti materijal, a srpske kompanije bi napravile finalni proizvod koji bi se mogao prodati u Koreji. Korejske i srpske firme su razgovarale o zajedničkoj saradnji i nadam da će to biti uspešna priča o saradnji", naveo je Li Sung Gi, direktor Korejske agencija za promociju investicija i trgovine.

Prošle godine izdato je oko 600 dozvola za uvoz i izvoz NVO u vrednosti od oko 500 miliona dolara. 

Prema podacima iz 2017. godine, najveći kupci naoružanja i vojne opreme iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države, gde je otišlo gotovo pola ukupnog izvoza.

Uvozili smo najviše iz BiH i Belgije, a uvoz je bio četiri puta manji od izvoza.Izvorni link

Slični artikli

Top