Stranica
Home > Ekonomija > Srbija među najboljim destinacijama za startap kompanije

Srbija među najboljim destinacijama za startap kompanije


Nenad Popović je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je to signal kompanijama i predstavnicima investicionih kompanija koje se bave ulaganjem u startapove.

Kako je rekao Popović, veliki broj inženjera se vraća u Srbiju i u tom smislu se bilo nekoliko velikih akvizicija prethodnih godina. Reč je o inženjerima koji su radili u inostranstvu, prodali kompanije i vratili se ovde gde su napravili razvojne centre.

Kao primer je naveo kompaniju “Frejm” koja se bavi najnovijim “klaud” tehnologijama i koja radi za svetsko trĹľište.

Ministar je rekao da je pre sedam godina izvoz IT industrije bio 150 miliona evra a da je prošle godine bio milijardu i 150 miliona evra. Dodaje da se ove godine očekuje milijardu i 500 miliona evra.

Kako kaže, domaći tehnički fakulteti su nešto što je najreprezentativnije u svetu i trebalo bi da težimo da se što više studenata upisuje na njih.

Popović je rekao da u poreÄ‘enju sa drugim zemljama EU imamo sto puta manje sredstava za inovacije. IstiÄŤe da je potrebno mnogo više ulagati i da je baš “Startap DĹľinom” dao i kritiku da veoma malo ima investicija u poÄŤetniÄŤke startap kompanije.

“Radimo na tome i nadam se da će od sledeće godine sredstva biti mnogo veća”, naveo je Popović.

Napominje da Srbija Ĺľeli da iskoristi pozitivna iskustva drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, u svim mini inovacionim startap centrima, mladi osim prostora dobijaju najbolju tehnologiju, kao i administrativnu i mentorsku podršku. Stručnjaci im pomažu da dođu od ideje do rezultata.

Popovoć je rekao da se nada da će 2020. godine izvoz biti blizu dve milijarde evra, što je više nego cela poljoprivreda.

Ministar napominje da je Srbija u inovacijama najviše napredovala i da je to najveći resurs koji ceo svet priznaje. Ističe da je bio u Nemačkoj i da tamo svi pričaju o srpskim startapovima i inženjerima.Izvorni link

Slični artikli

Top