Stranica
Home > Ekonomija > “Srbiju približiti nemačkoj privredi, posebno kada je reč o inovacijama”

“Srbiju približiti nemačkoj privredi, posebno kada je reč o inovacijama”


Berlin — Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

Premijerka mu je predstavila poreski i pravni okvir koji Srbiju danas pozicionira kao zemlju koja svoju ekonomiju transformiše ka inovacijama i znanju.

Brnabić je novinarima u Berlinu posle tog sastanka prenela da su njeni sagovornici pozitivno ocenili reforme koje se sprovode u Srbiji, i kada je reč o e-upravi, ali i borbi protiv korupcije, a da su kao izvor nestabilnosti naveli odnose sa Prištinom i zamrznuti konflikt.

“To je potvrda koliko je važno što je predsednik Aleksandar Vučić otvorio temu dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom”, poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, predstavnici nemačkog udruženja su istakli i da se više mora uraditi na povezivanju i stabilnosti u regionu.

Brnabić je podsetila da je Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partner, navodeći da trenutno 400 njihovih kompanija posluje u Srbiji i zapošljavaju 60. 000 radnika.

Ona je istakla i da su nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji zadovoljna i da bi, prema sprovedenoj anketi, 80 odsto njih ponovo investiralo.

Sa Ohovenom, koji je inače potpredsednik svetskog udruženja malih i srednjih preduzeća i predsednik evropskog udruženja, Brnabić je razgovarala i o reformama koje se sprovode u obrazovnom sistemu.

“Razgovarali smo kako dodatno da sarađujemo u oblasti obrazovanja i preduzetništva i da Srbiju približimo nemačkoj privredi, posebno kada je reč o inovacijama, informacionim tehnologijama, investiranju u razvoj”, navela je Brnabić.

Premijerka je takođe prenela da je Srbija jedna od nakonkurentnijih destinacija za kompanije koje žele da investiraju u intelektualnu svojinu, ističući da su jutros u parlamentu usvojene izmene i dopune Zakona o intelektualnoj svojini.

Nemačko udruženje malih i srednjih preduzeća ima oko 270. 000 članova koji zapošljavaju oko devet miliona ljudi.Izvorni link

Slični artikli

Top