Stranica
Home > Ekonomija > Srpska rakija za Medvedeva na sajmu u Moskvi

Srpska rakija za Medvedeva na sajmu u Moskvi


Više 1.800 proizvođača hrane iz 15 zemalja sveta pokušaće da se nametne sve zahtevnijem ruskom kupcu. Ono sa čime se mi predstavljamo na našem štandu su proizvodi koji najviše učestvuju u izvozu u Rusiju.

To je, pre svega, njeno visočanstvo jabuka, ali raduje da sve više izvozimo prerađene proizvode poput džemova, hrane za decu, hrane za kućne ljubimce. Izvozimo i sadnice, mladi sir.

Inače, 36 odsto svega što zaradimo od izvoza u Rusiju zaradimo zahvaljujući proizvodnji hrane.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev po završetku svečanog otvaranja sajma prvo je obišao štand Srbije. Izrazio je želju da proba srpsku rakiju što je i učinio.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da je danas na sastanku sa ruskim ministrom Dmitrijem Petruševom dogovorio kako da što lakše i jednostavnije srpsko voće i povrće ide na prostor Evroazijske unije.

“Tako što ćemo pojednostaviti uslove za srpske izvoznike, smanjićemo neke limite, pojednostavićemo birokratiju, ući u njihov jedinstven elektronski sistem slanja pošiljaka tako da u svakom trenutku oni vide sve i ne mora par puta da se kontroliše”, dodaje Nedimović.

“Sa druge strane, što se tiÄŤe mesnih preraÄ‘evina i proizvoda od mesa, tu smo se dogovorili, predali smo svu dokumentaciju za ove ÄŤetiri kompanije koje su bile sporne i ja se nadam vrlo brzo najboljim nalazima ruskih kolega. Rekli su mi da stvari idu u najboljem mogućem pravcu”, istakao je ministar.

Ukazao je da se sa Medvedovom saglasio da je budućnost i ruskog i srpskog agrara organska poljoprivreda.

“Srbija je mala zemlja, ja sam mogao samo da potvrdim reÄŤi Medvedeva da je budućnost u toj zelenoj poljoprivredi, organskoj proizvodnji, gde je mnogo veća dodata vrednost. Mi smo već spremili set mera koje se tiÄŤu najviše povećanja finansijskih podsticaja za organsku poljoprivrednu proizvodnju u drugoj polovini sledeće godine”, rekao je Nedimović.

Na pitanje koliko će biti povećanje, ministar kaže tri do četiri puta, jer tu je mnogo veća dodata vrednost i mnogo veliki profit.

“Mnogo je velika traĹľnja sa trĹľišta Skandinavije, zapadne Evrope, a sve više iz Rusije i Kine. Videćete za pet godina prosto će biti neverovatno kolika će biti traĹľnja iz Rusije i Kine za ovom vrstom proizvoda, a to je naša šansa. Imamo velike uslove da to rešimo”, zakljuÄŤio je Nedimović.Izvorni link

Slični artikli

Top