You are here
Home > Ekonomija > Šta osim aukcije za 5G Srbiji donosi 2022. godina?

Šta osim aukcije za 5G Srbiji donosi 2022. godina?

Fallback Image


Ona je navela da prve rezultate prelaska na 5G očekuje pre svega u poljoprivredi i autoindustriji.

5g, peta, gemeracija, interneta, fajv, dzi, five, g

“Nadamo se da ćemo u 2022. omogućiti primenu te mreže u Srbiji, što će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija”, rekla je ona.

Matić je ocenila da je pandemija donela mnoge izazove, te da su neki prihvaćeni i iskorišćeni za napredak.

Ona je ocenila da je digitalna transformacija u godinama pandemije bila katalizator promena u svim aspektima društvenog delovanja, i da je uticala na poslovanje kompanija i odnos prema korisnicima.

Dodala je da se kontinuitet pandemijskih uslova odrazio na ogroman skok digitalnog poslovanja i elektronske trgovine koja je udvostručena.

Ocenila je da će e-trgovina nadmašiti rast klasične trgovine, te da postoji mnogo prostora za razvoj e-trgovine u Srbiji.

Navela je da se dosta uradilo u izmenama pravnog okruženja da bi se omogućio rast i razvoj elektronske trgovine u bici za korisnike koja tek počinje u Srbiji.

Kao državne rezultate na polju digitalizacija, ministarka je navela završetak projekta povezane škole do kraja godine, koji će omogućiti lokalnu računarsku mrežu, 30.000 digitalnih kabineta, i besplatan internet u školama.

Značajnim razvojem saobraćajne infrastrukture kao i razvojem telekomunikacione infrastrukture daje se prilika kompanijama da nađu nove korisnike, naglasila je ona.

Posebno je istakla značaj razvoja širokopojasnog interneta po modelu javno-privatnog partnerstva za ruralna područja, koji će ove godine biti završen za 450 naselja, a u naredne dve godine još za 1.100 naselja.

Profesor ekonomije i istraživač Miroljub Labus ocenio je da oštrija bitka za korisnike tek predstoji u 2022. godini, jer će ta godina doneti veće rizike od 2021.

On je ocenio da je Srbija ove godine jako dobro poslovala, i izneo očekivanje da će se posle 2022. godine poslovanje vratiti u prosečne vode.

Dodao je da se u Srbiji mnogo više proizvodi usluga nego roba, i naglasio da je proizvodnja robe ključna da bi imali izvozno orijentisanu privredu.

Labus je ukazao na ozbiljne neravnoteže u privrednim parametrima za koje je ocenio da su još uvek pod kontrolom.

Ocenio je da ni ove kao ni prethodnih godina nije dogodilo ništa dobro na putu ka Evropskoj uniji i ocenio da je pitanje hoće li biti pomaka i u 2022. godini.

On je istakao da je država tokom pandemije strašno puno ubacila novca u privredu, i izneo očekivanja da u 2022. godini više neće biti šanse za takve državne intervencije.

Labus je naveo da smo ove godine ostvarili visoka stopa rasta zbog trgovine, te da je potrošnja davala rast BDP-a jer je Vlada Srbije pomagala da se troši.

Istakao je da je zabrinut zbog malo domaćih privatnih investicija i ocenio da nema ozbiljnog dugoročnog razvoja bez domaće privrede.

Labus je ocenio da je država fantastično napreduje jer je državnih investicija jako mnogo, izneo je očekivanje da će se strane investicije 2022. godine vratiti na nivo iz 2019. godine.

On je ocenio da je Srbija jako profitabilna za strane investitore čije su ukupne investicije za 15 godina bile 35 milijardi evra a kroz profit su iz Srbije odnele 22 milijarde evra.

Naveo je da Srbiji treba model razvoja u kome bez diskriminacije i strani i domaći investitori mogu da dobiju subvencije za razvoj izvozne privrede.

On je istakao da povećanje inflacija nije čudo posle pandemije, jer je sve više novca u opticaju.

Labus je ukazao da je NBS načinila opasan presedan kupujući korporativne obveznice te ocenio da je dobro što je u toj praksi stala.

Kao glavne izazove za 2022. godinu on je naveo pitanja održivosti rasta, povećanje inflacije, očekivanog porasta kamatnih stopa, i suženog prostora za državnu podršku privredi.

Direktorka PC Preša, organizatora konferencije Bizit. Vesna Čarknajev istakla je da 2021. godinu obeležava ozbiljna svetska ekonomska kriza distribucije i logistike, a snažne posledice se trpe kroz inflatorne pritiske.

Dodala je da velika bitka koju Amerika i Kina vode za korisnike 5G mreže i ocenila da su društvne mreže postale mesto gde se dobijaju politički izbori.

Ocenila je da na svetskom planu deluje da je Zemlja postala tesna za IT kompanije, koje se sada, boreći se za korisnike, bore i za svemir.

Bizit konferencija održava se po osmi put, traje dva dana, a pored prisustva u Klubu poslanika, učešće je omogućeno i onlajn.Izvor

Similar Articles

Top