Stranica
Home > Ekonomija > Stižu i nemačka mala i srednja preduzeća

Stižu i nemačka mala i srednja preduzeća


“Postaknuto dobrim iskustvima velikih nemaÄŤkih kompanija koje su već investirale u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 radnika i angaĹľuju naše firme za dobavljaÄŤe, raste i interesovanje malih i srednjih preduzeća iz NemaÄŤke”, rekao je Marko ÄŚadeĹľ nakon sastanaka sa predstavnicima Saveznog udruĹľenja nemaÄŤkih malih i srednjih preduzeća (BVMW), a uoÄŤi razgovora sa ÄŤlanovima nemaÄŤkog UdruĹľenja porodiÄŤnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

Predsednik PKS-a je ukazao da Srbija nemačkim investitorima nudi upravo ono što im je potrebno da ulažu i ostvare profit – stabilnost, podsticajnu poslovnu klimu, kvalitetne kadrove i pouzdane lokalne kompanije, saopštila je Privredna komora Srbije.

“To je i bila jedna od tema razgovora u UdruĹľenju malih i srednjih kompanija u NemaÄŤkoj. NemaÄŤki privrednici iz ovoga udruĹľenja koje okuplja više od milion ÄŤlanova Ĺľeleli su od nas da saznaju zašto treba investirati baš u Srbiji. ÄŚuli su dobra iskustva i Ĺľele da doÄ‘u”, rekao je ÄŚadeĹľ.

Ističe da će nemački privrednici, koji u januaru doputuju u Srbiju, moći da se uvere šta je sve urađeno na unapređenju privrednog ambijenta i uslova poslovanja i investiranja i koje mogućnosti im nudimo.

Čadež je ukazao na niz stimulativnih mera za ulaganja koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura do posebnih podsticaja za ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj i savremene tehnologije.

“Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji”, poruÄŤio je ÄŚadeĹľ.

Podseća i da je PKS prethodnih godina organizovao više biznis foruma sa privrednicima nemačkih pokrajina, kao i da će ta praksa biti nastavljena i sledeće godine.

Delegacija Srbije, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sastaće se sa predstavnicima Udruženje porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

O znaÄŤaju ovih razgovora za jaÄŤanje srpsko-nemaÄŤke privredne saradnje najbolje govore podaci o snazi i uticaju ovih privrednih asocijacija.

BVMW zajedno sa partnerskim organizacijama okuplja čak 1,1 milion kompanija članica, ima 300 regionalnih i lokalnih kancelarija u Nemačkoj i oko 40 predstavništava širom sveta.

Pruža podršku malim i srednjim firmama u svakodnevnom poslovanju i poslovnom povezivanju sa domaćim i inostranim partnerima. Zastupa interese nemačkog malog i srednjeg biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu, u komunikaciji sa nacionalnim i institucijama EU u Briselu, sindikatima i velikim kompanijama.

Udruženje porodičnih preduzeća (BITKOM) je kontaktna tačka za velike nemačke porodične kompanije sa godišnjim obimom prodaje većim od 50 miliona evra, ali i za manje i srednje porodične firme. Ovu biznis organizaciju, posvećenu saradnji, povezivanju i jačanju pozicije porodičnog biznisa, podržava više od 500 porodičnih kompanija među najvećim u Nemačkoj.

Sastanak u BITKOM-u otvara vrata za ulaganja i saradnju naših visokotehnoloških firmi i IT startap zajednice sa više od 2.600 nemaÄŤkih kompanija iz sektora digitalne ekonomije – sa oko 1.500 malih i srednjih preduzeća i startapova, ali i velikim brojem globalnih igraÄŤa u oblasti softvera i hardvera, telekomunikacionih i internet usluga, digitalnih medija…Izvorni link

Slični artikli

Top