Stranica
Home > Ekonomija > Stiže najmodernija oprema: Srbija prva evropska zemlja koja dobija kineske dronove

Stiže najmodernija oprema: Srbija prva evropska zemlja koja dobija kineske dronove


Beograd se zahvalio Kini zbog toga što će podržati srpsku vojsku isporukom bespilotnih letelica i druge vojne opreme.


Izvor: B92, Russia Today
Beograd

FOTO: Epa, CHEMA MOYA.

Naime, nakon posete visoke kineske vojne delegacije, Ministarstvo odbrane izdalo je zvanično saopštenje u kom hvali Peking za ekonomsku i vojnu podršku i to su preneli i neki svetski mediji.

Podsetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije NR Kine general Džang Jousjaoa, sa saradnicima boravili su u petodnevnoj poseti Srbiji. Oni su se juče vratili u Kinu.

Tokom posete potpisano je više sporazuma o nastavku saradnje.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ministar Vulin zahvalio je generalu Džangu na svemu što Kina čini “u potvrdi tradicionalno prijateljskih odnosa dva naroda, značajno unapređenih prijateljstvom predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga”.

Srpski zvaničnici, navela je agencija AP, kažu da je Kina dogovorila prodaju naoružanih bespilotnih letelica, što će biti prvi izvoz kineskih dronova u jednu evropsku zemlju.

Ministar obrane Aleksandar Vulin kaže da će isporuka, koja se očekuje u narednim mesecima, “znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala u prošlosti”.

Srbija je, takođe, dobila oružje i od Rusije.

Uvoz dronova iz Kine najavljen je još pre godinu dana.

Od ukupno šest ovih letelica dve bi trebalo da budu s naoružanjem.

Kako je ranije nezvanično najavljeno, Srbija će ovom kupovinom u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu “jilong 2”, poznatu i pod nazivima “ving lung” ili “pterodaktil 2”. Ona se pokazala kao veoma efikasna na pojedinim ratnim frontovima, na primer u Libiji, Nigeriji, Iraku…

Bespilotne letelice spadaju u najsavremenije oružje, koje koriste najmoćnije oružane snage širom sveta.Izvorni link

Slični artikli

Top