Stranica
Home > Ekonomija > Super ponuda ili prevara veka: Hrvatska nabavlja 12 aviona za samo 79,5 miliona dolara

Super ponuda ili prevara veka: Hrvatska nabavlja 12 aviona za samo 79,5 miliona dolara


Zagreb — Šta se krije iza ponude poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, koji se oglasio da Zagrebu može nabaviti eskadrilu borbenih aviona.


Izvor: B92

Foto: epa, RITCHIE B. TONGO

Naime, reč je o polovnim aparatima Miraž 2000 c/B proizvedenim 1984. godine, a koje su koristile vazduhoplovne snage Brazila.

Kršine ili dobra ponuda, dok se na nađe prelazni rešenje. Vremešni avioni MIG 21 moraju da se manjaju, propao j posao sa izraelcima, koji su bili voljni da prodaju F-16 Barak. Međutim, SAD su stopirale tu prodaju.

Stari Miraži stigli bi već 2019. Potrebno je da im se produži životni vek za 2.000 sati. U cenu od 75,9 miliona dolara, uz 12 letelica, obuku bi prolo pet 5 pilota, inžinjera i tehničara.

“Spreman sam pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom i nudim brzu, isplativu i realnu nabavu eskadrile borbenih aviona, “Miraž 2000″ u izvrsnom stanju po ukupnoj ceni od – 75,9 miliona američkih dolara za 12 aviona”, rekao je za Večernji list Zvonko Zubak.

Kako navodi ovaj hrvatski list, ponuda zvuči senzacionalno s obzirom na to da se Hrvatska već godinama muči s nabavom eskadrile i s obzirom na to da MORH nije uspio nabaviti izraelske F-16 Barake po ceni od 500 miliona dolara zbog protivljenja SAD-a.

Sada Vlada u Zagrebu nastoji da obnovi javnu nabavku i pokrene diretne pregovore sa Sjedinjenim Državama i švedskim SAAB-om oko nabavke F-16 ili JAS-39 Gripena.

Zubakova ponuda dolazi “kao grom iz vedra neba”. Zubak je poznati trgovac oružjem. Za vreme rata devedesetih, hrvatskoj je nabavio migove, borbenu eskadrilu helikoptera Mi-24, transportni Mi-8 i Mi-17 – ukupno 53 letjelice!

Zubak je svoju ponudu poslao na četiri adrese – premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OSRH generalu Mirku Šundovu. U svojoj ponudi Zubak nudi konkretnu pomoć u kupovini 12 aviona “Miraž” od države Brazil.

Avioni su, kaže, IV. generacije, NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. s preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6000 sati leta.

Zadnji je let na njima bio 2014., nakon čega su prizemljeni. Nudi i rok otplate od sedam godina uz godišnju kamatu od 1,2 odsto. Ponuda sadrži 10 jednoseda i dva dvoseda.

Međutim, iza ove ponude stoji jedno veliko “ali”. Naime, hrvatski mediji su otrkli nepoznate detalje o pomenutim avionima.

Hrvatskoj Zubak nudi 35 godina stare avione s potrošenim resursima za koje je upitno koliko još dugo mogu leteti i nakon što im se produže resursi. Ti su avioni, nakon što su 20 godina leteli u sklopu francuskog ratnog zrakoplovstva, 2005. prodani Brazilu za 80 miliona eura, što je uključivalo i rezervne delove, obuku pilota i tehničara.

Brazilci su na tim avionima nameravali leteti pet godina dok ne nabave nove. Uspeli su ih koristiti do kraja 2013.

Neimenovani izvor iz brazilskog vazduhoplovstva tada je za agenciju AFP izjavio: “kroz logističke napore uspeli smo produžiti resurse za još dve godine. Trebali smo prestati leteti 2011.”.

Nudi avione koji su prodati?

Foto:  Depositphotos, gegelaphoto, 30824283

Foto: Depositphotos, gegelaphoto, 30824283

Osim dotrajalosti navedenih aviona i relativno skromnih 35 sati obuke za petoricu pilota, postoji još jedan veliki problem sa Zubakovom ponudom. Naime, pre manje od mesec dana, krajem maja, portugalski su mediji objavili da su ti avioni prodani francuskoj kompaniji Procor za 452.000 dolara.

Nije sigurno da li bi Zubak, mogao osigurati isporuku tih aviona čak i kad bi Hrvatska pristala na taj posao. Brazilska aeronautička komisija (CAB) je na svojim je službenim stranicama još 29. aprila objavila kako je prodano devet aviona Miraža 2000 koji su bili ponuđeni na prodaju.

Narednih dana očekuje se odgovor hrvatskog rukovodstva na ovu ponudu.Izvorni link

Slični artikli

Top