Stranica
Home > Ekonomija > Sve više traže nekvalifikovane radnike: Manje radnih mesta za one s diplomom

Sve više traže nekvalifikovane radnike: Manje radnih mesta za one s diplomom


Podgorica — Poslodavci u Crnoj Gori u periodu januar-jun ove godine tražili su 18.025 radnika, ali sve manje oglašavaju radna mesta za nezaposlene s višom stručnom spremom.


Izvor: Bankar.me

FOTO: Depositphotos, akarelias

I dok je sve manje radnih mesta za koja se traže oni s fakultetskom diplomom i srednjom školom, istovremeno raste broj radnih mesta za koje je potrebna samo osnovna škola.

U odnosu na isti period lane, prema polugodišnjem izveštaju Zavoda za zapošljavanje, broj oglašenih slobodnih mesta veći je samo 27 ili 0,15 odsto.

Poslodavci su tražili 7.624 nekvalifikovana ili polukvalifikovana radnika, što je 781 više nego u istom periodu prošle godine.

Sa diplomom srednje škole trećeg, četvrtog i petog stepena stručne spreme poslodavci su tražili 7.972 radnika, što je 322 manje nego u prvih šest meseci prošle godine. Potreba za srednjoškolcima sada čini 44,2 odsto svih slobodnih radnih mesta, dok je u istom periodu lane taj procenat bio 46 odsto.

Crnogorski poslodavci su ove godine tražili 2.429 radnika sa višom školskom spremom – šesti, sedmi i osmi stepen stručne spreme. U odnosu na isti period prošle godine sada su bila otvorena 432 radna mesta manje za visokoškolce. Broj slobodnih radnih mesta za nezaposlene sa fakultetom činio je 13,5 odsto ukupnog broja. Godinu ranije taj procenat bio je 15,9 odsto.

Broj slobodnih radnih mesta za visokoškolce sada je tri puta manji nego za nekvalifikovane i polukvalifikovane radnike. Mogući razlog za smanje broja slobodnih radnih mesta za fakultetski obrazovane je u tome što je ove godine, zbog mera vlade, zaustavljen trend zapošljavanja u javnom sektoru, gde se većinom traži ovaj obrazovni kadar.

Od ukupnog broja prijavljenih slobodnih radnih mesta u svega 872 ili 4,84 odsto poslodavci su nudili radni odnos na neodređeno vreme, dok je 10.908 ili 60,52 odsto oglašenih radnih mesta predviđen radni odnos na određeno vreme. Na 145 slobodnih mesta su traženi pripravnici, a u 6.041 slučaju traženi su sezonski radnici. Broj slobodnih radnih mesta na sezonskim poslovima je veći za 400 u odnosu na isti period lani. Na ostale vrste radnog angažovanja odnosilo se 59 radnih oglašenih radnih mesta.Izvorni link

Slični artikli

Top