Stranica
Home > Ekonomija > Svetski lider u proizvodnji hrane i pića otvorio novi institut

Svetski lider u proizvodnji hrane i pića otvorio novi institut


Veve — Nestle Institut za ambalažu i pakovanje, prvi ove vrste u prehrambenoj industriji, od danas je zvanično počeo sa radom.


Izvor: Bankar.rs

Foto: Epa, Jean-Christophe Bott

Zahvaljujući novom Institutu, kompanija će na tržište uvesti funkcionalna, sigurna i ekološka rešenja za ambalažu, ali i doprineti rešavanju problema plastičnog ambalažnog otpada globalno.

Ovim povodom generalni direktor kompanije Nestlé, Mark Šnajder potvrdio je da je vizija kompanije da nijedna od ambalaža, uključujući plastiku, ne završi na deponiji za otpad ili kao smeće, prenosi bankar.rs.

Pored ambalaže za višekratnu upotrebu, Nestle-ov Institut za ambalažu i pakovanje će pružiti niz naučnih i tehnoloških rešenja, poput novih materijala na bazi papira, kao i biorazgradivu i kompostabilnu ambalažu. Nestle je ujedno i jedna od prvih kompanija koja je potpisala Nju Plastiks Ekonomi Global Komitment, koji postavlja konkretne ciljeve u eliminisanju plastičnog ambalažnog otpada i sveukupnog zagađenja.

Kompanija se dodatno obavezala i da će raditi na dostizanju nulte emisije gasova staklene bašte do 2050. godine. Nestle je tako prihvatio ambiciozan cilj Pariskog sporazuma o klimi u okviru kojeg će se ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C.

Nestle će predstaviti veći broj proizvoda koji će imati bolji uticaj na životnu sredinu, a koji će ujedno doprinositi balansiranoj ishrani. Ovo podrazumeva više prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi i veći izbor pića. Imajući u vidu zahteve potrošača, Nestle će u preformulaciji svojih proizvoda koristiti i sastojke prilagođene klimi.

Nestle će,takođe, ojačati programe saradnji sa poljoprivrednicima, u cilju obnavljanja zemljišta i ograničenja emisije štetnih gasova. Ovaj program uključuje bolje upravljanje lancem snabdevanja.

Tu je i korišćenje 100 odsto obnovljive električne energije u Nestle fabrikama, skladištima, logistici i kancelarijama. Trećina Nestle fabrika već koristi 100 odsto obnovljive električne energije, a kompanija će nastaviti da povećava upotrebu energije iz obnovljivih izvora, čime će omogućiti dobavljačima da ulažu u novu infrastrukturu poput vetrenjača i solarne energije.

Nestle-ova ambicija za 2050. godinu doprinosi radu na smanjenju emisija gasova staklene bašte. U poslednje četiri godine, u vodećih 100 distributivnih centara kompanije, emisija gasova staklene bašte se smanjila za približno 40 odsto. Od 2014. godine, nivo smanjena emisija štetnih gasova ekvivalentan je uklanjaju čak 1,2 miliona automobila sa puta.Izvorni link

Slični artikli

Top