You are here
Home > Ekonomija > Trgovinski deficit SAD porastao na 96 milijardi dolara u septembru

Trgovinski deficit SAD porastao na 96 milijardi dolara u septembru

Fallback Image


VAŠINGTON –

Američki spoljnotrgovinski robni deficit porastao je u septembru za 9,2 posto usled pada izvoza, što nagoveštava da će se trgovina verovatno ponovo negativno odraziti na stopu privrednog rasta za treći kvartal. Deficit u robnoj razmeni SAD-a sa svetom dostigao je prošlog meseca 96,3 milijarde dolara, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters. Izvoz robe je pao za 4,7 posto, a uvoz za 0,5 procenata.

Izveštaj, koji dolazi uoči objave podataka o bruto domaćem proizvodu za treći kvartal, takođe pokazuje da su zalihe u veleprodaji posle za 1,1 odsto u septembru, dok su u maloprodaji pale za 0,2 posto, pod uticajem oštrog smanjenja zaliha kod trgovaca automobilima od 2,4 procenta, jer je globalna nestašica čipova podrila proizvodnju motornih vozila.

bela, kuca, vasington, sad, 2

Ne računajući automobile, zalihe u maloprodaji, koje ulaze u obračun BDP-a, porasle su za 0,6 posto.

Prema Rojtersovoj anketi, ekonomisti ocenjuju da će međugodišnji rast američkog BDP-a u trećem kvartalu verovatno iznositi 2,7 procenata, što je znatno usporavanje u odnosu na stopu od 6,7 posto zabeleženu u drugom tromesečju.

Spoljna trgovina koči rast američkog BDP-a već godinu dana, dok je doprinos zaliha proizvodu negativan dva kvartala zaredom.

 Izvor

Similar Articles

Top