Stranica
Home > Ekonomija > U Žablju otvoren pogon nemačke kompanije za preradu povrća

U Žablju otvoren pogon nemačke kompanije za preradu povrća


Reč je o kompaniji čija je osnovna delatnost prerada krastavaca koje otkupljuje od više od 2000 kooperanata u našoj zemlji. Jedna trećina od oko 15.000 tona otkupljenih krastavaca prerađivaće se u novoizgrađenoj fabrici u Gospođincima, saopštila je Pokrajinska vlada.

Predsednik okrajinske vlade Igor Mirović kaže da će ova investicija važna jer će, kako je istakao, doprineti razvoju prehrambene industrije u Srbiji.

Naveo je da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen rast kada je reč o prehrambenoj industriji u AP Vojvodini.

“Mere Vlade Republike Srbije i mere Pokrajinske vlade dale su rezultat. Usmeravamo znaÄŤajna sredstva u ovu oblast jer u našoj zemlji postoje uslovi da se investira u prehrambenu industriju”, naglasio je Mirović.

U 2016. godini, dodao je Mirović, budžet AP Vojvodine iznosio je 62 milijarde dinara, a 2020. godine, imaćemo budžet od 80 milijardi dinara, a to je omogućio razvoj privrede i poljoprivrede, kazao je predsednik Mirović.

Imati ovakvu fabriku u Srbiji velika je i značajna stvar. Vlada Republike Srbije uredila je Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi i time omogućila zapošljavanje 22.500 radnika po tom osnovu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Direktor “Maminger konservena” Klaus Herpel kaĹľe da je posle nešto više od godinu dana od postavljanja kamena temeljca za ovu fabriku se danas moĹľe reći da je napravljen zajedniÄŤki korak ka budućnosti.

Kako je dodao, fabrika će se, uz podršku vlada Srbije i Nemačke nastaviti da razvija i proširuje.

O znaÄŤaju ove investicije govorili su i amasador SR NemaÄŤke Tomas Ĺ ib, direktor kompanije “Maminger konserven – Srbija” Oliver Ugrinaj i predsednik Opštine Ĺ˝abalj ÄŚedomir BoĹľić.Izvorni link

Slični artikli

Top