Stranica
Home > Ekonomija > U opticaj puštene kovanice sa obeleĹľjem “2019.” godina

U opticaj puštene kovanice sa obeleĹľjem “2019.” godina


Na godišnjem nivou, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena.

Do sada su u upticaj puštene kovanice sa godinama izrade “2013”, “2014”, 2016″, “2018”, a sada slede i novÄŤići sa oznakom “2019” na kojima osim izmene godine, drugih izmena nema.

Praksa je svuda u svetu pa tako i u Srbiji da se kovani novac izrađuje od materijala koji odgovaraju ceni koštanja izrade i same nominalne vrednosti novca, kaže za Tanjug direktor Odeljenja za izdavanje gotovog novca u Sektoru za poslove sa gotovinom NBS Nikola Reljić.

“Programom izrade novÄŤanica, opticajnog i numizmatiÄŤkog novca i meniÄŤnih blanketa za potrebe Narodne banke Srbije u ovoj godini, izmeÄ‘u ostalog, predviÄ‘ena je izrada kovanog novca, sa delimiÄŤno izmenjenim obeleĹľjima, u smislu da na licu kovanog novca tih apoena stoji godina kovanja 2019”, navodi Reljić.

Zalihe kovanog novca, koji je izrađen po programu izrade iz prethodnih godina svedene su na minimum.

Prema definisanoj dinamici izrade kovanog novca po programu za 2019. godinu, prve količine kovanog novca apoena od 5, 2 i 1 dinar već su preuzete u centralni trezor.

Do kraja godine sledi sukcesivna izrada celokupne količine predviđene programom izrade.

Na godišnjem nivou, kaĹľe Reljić, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena, tako da će zadovoljavanje potreba gotovinskog platnog prometa biti iscrpljene postojeće zalihe sa oznakom kovanja “2018” i ranije.

Zatim sledi isplata kovanog novca sa oznakom godine kovanja “2019”, a prema dinamici izrade.

Propisima je taÄŤno definisano kako kovanice moraju da izgledaju, poput tehniÄŤkih karakteristika, mase, preÄŤnika ili sastava materijala od kojeg je kovani novac izraÄ‘en, kao i oznake drĹľavnosti na njemu, naziv Republike Srbije, grb, oznaka Narodne banke Srbije…

U našoj zemlji se inače, kovani novac izrađuje od čeličnog jezgra koji je presvučen slojem bakra koji podseća na kovanice koje su ranije izrađivane od legure bakra, cinka i nikla.Izvorni link

Slični artikli

Top